NL

7 leuke zomerfestivals in Groningen

dinsdag 14 mei 2024 7 minuten leestijd

7 leuke zomerfestivals in Groningen

Als Groningers ergens fan van zijn, dan zijn het wel festivals. Er staan jaarlijks een hoop festivals op de planning. Hoe zorg je ervoor dat je er geen één mist? Nou, in deze blog bespreek ik 7 fantastische zomerfestivals in Groningen, zodat jij precies weet welke festivals er dit jaar in Groningen plaatsvinden en je ze dus echt niet kunt missen. De festivals zijn per maand benoemd, zo weet je meteen welke festivals je in de agenda moet zetten.

Mei

Wolters Wolthers festival

Het Wolters Wolthers Disco Festival is een bruisend evenement dat jaarlijks plaatsvindt in Groningen, dit jaar op 18 mei. Het festival is een eerbetoon aan de disco- en dance cultuur en trekt liefhebbers van alle leeftijden aan die van een feestje houden.

Tijdens dit kleurrijke festival kun je genieten van een geweldige sfeer, live DJ’s die de beste disco hits draaien en dansen tot in de late uurtjes, met een geweldige afterparty als je daar fan van bent. Het festivalterrein is gevuld met vrolijke mensen die samen de dansvloer opgaan en genieten van de muziek.

Naast de muziek zijn er ook diverse eetkraampjes en bars waar je kunt genieten van heerlijk eten en verfrissende drankjes. Het Wolter Wolthers Disco Festival is een must voor iedereen die houdt van een goede dansavond, leuke mensen en een fantastische sfeer. Mis dit levendige evenement niet en bereid je voor op een onvergetelijke avond vol plezier en energie!

Foto: Joelie Stork

Juni

Rapalje Zomerfolk

Zomerfolk is een jaarlijks terugkerend festival dat plaatsvindt in het prachtige Stadspark van Groningen. Georganiseerd door de band Rapalje, die al 30 jaar lang festivals op hun kop zet met opzwepende Keltische folkmuziek, belooft dit festival een bijzondere ervaring te worden. Naast de muziek kunnen bezoekers genieten van workshops zoals Ierse dans en er is een culinaire markt. Het festival zal plaatsvinden op 1 en 2 juni.
Op Zomerfolk word je omringd door livemuziek van getalenteerde artiesten die een brug slaan tussen oude melodieën en eigentijdse klanken. Dans dag en nacht onder een open hemel op opzwepende ritmes van Keltische muziek, Ierse ballades en meer.

Verken de marktkramen vol ambachtelijke schatten, van handgemaakte sieraden tot authentieke lekkernijen. Proef lokale specialiteiten en geniet van een scala aan verfrissende drankjes terwijl je langs de kraampjes slentert.

Foto: Rapalje Zomerfolk Festival

Juli

Festival Hongerige Wolf

Ben je op zoek naar een uniek en creatief festival in het noorden van Nederland? Dan is Festival Hongerige Wolf misschien wel iets voor jou! Dit bijzondere evenement vindt plaats in het schilderachtige dorpje Hongerige Wolf, gelegen in de provincie Groningen op 14,15 en 16 juli. Het festival staat bekend om zijn intieme sfeer, artistieke optredens en verrassende programmering.
Festival Hongerige Wolf biedt een divers programma met theater, muziek, kunstinstallaties, workshops en nog veel meer. Tijdens het festival komt het dorpje tot leven met kleurrijke podia, gezellige marktkraampjes en interactieve activiteiten voor jong en oud.

Een bezoek aan Festival Hongerige Wolf is niet alleen een culturele ervaring, maar ook een ontdekkingstocht door een prachtige landelijke omgeving. Geniet van lokale lekkernijen, ontmoet interessante mensen en laat je verrassen door de creativiteit die dit festival te bieden heeft.

Of je nu een liefhebber bent van theater, muziek of gewoon wilt genieten van een unieke festivalervaring, Festival Hongerige Wolf belooft een onvergetelijk weekend vol inspiratie en plezier.

Foto: Jan Lenting

Augustus

Paradigm

Op slechts tien minuten fietsen van het centrum ligt Paradigm, gelegen op het Suikerunie-terrein. Paradigm is een bruisende plek waar liefhebbers van elektronische muziek, kunst en cultuur samenkomen om te genieten van een avond vol creativiteit en energie. Het is ontstaan uit een samenwerking tussen gepassioneerde muziekliefhebbers, kunstenaars, artiesten, studenten en ondernemers, allen met een eigenzinnige visie op elektronische muziek en beeldende kunst in al haar vormen. Ook dit jaar zal op 10 augustus dit festival plaatsvinden.

Paradigm is ooit uitgeroepen tot de beste underground club van de Benelux, een erkenning die hun toewijding aan vernieuwende muziek en kunst bevestigt. Paradigm organiseert meerdere festivals per jaar, waarvan het augustus festival absoluut het hoogtepunt is. Tijdens dit festival staan de beste techno- en house-artiesten klaar om het publiek een geweldige dag te bezorgen.

De ligging van Paradigm op het suikerunie-terrein draagt bij aan de bijzondere ambiance. De voormalige fabriekshallen vormen een industriële achtergrond die perfect past bij het underground karakter van de club. Bij Paradigm komen niet alleen muziekliefhebbers samen, maar ook kunstenaars die de ruimte gebruiken als canvas voor hun creatieve uitingen.

Paradigm is bijzonder door de dynamiek van het publiek dat er komt. Het is een diverse mix van mensen die allemaal liefde hebben voor vernieuwende elektronische muziek en grensverleggende kunst. Dit maakt een avond bij Paradigm een ervaring die je niet mag missen.

Groningens Ontzet

Het Groningens Ontzet festival, jaarlijks gevierd op 18 augustus, herdenkt de bevrijding van Groningen in 1672. Dit historische evenement wordt echter op eigentijdse wijze gevierd met een bruisend festival vol cultuur, muziek en gemeenschapsactiviteiten.

Op verschillende locaties in de stad biedt het festival een divers programma voor alle leeftijden. Een kleurrijke parade trekt door het centrum met historische elementen, gevolgd door live optredens op meerdere podia verdeeld over de stad. Lokale bands en internationale artiesten spelen diverse muziekgenres, terwijl foodtrucks en lokale eetgelegenheden Groningse lekkernijen serveren.

Het Groningens Ontzet festival versterkt de gemeenschap banden en verwelkomt bezoekers om de levendige sfeer van Groningen te ervaren. Van historische herinneringen tot hedendaagse festiviteiten, dit festival viert de geschiedenis en de toekomst van de stad op een inspirerende manier. Mis het niet op 28 augustus!

Foto: Maike Klip (Unsplash)

Noorderzon

Noorderzon, gehouden vanaf 22 augustus tot 1 september in het Noorderplantsoen van Groningen, is een jaarlijks terugkerend kunst- en cultuurfestival dat de stad tot leven brengt. Het festival biedt een veelzijdig programma met theater, muziek, literatuur en beeldende kunst, waarbij zowel bekende namen als opkomend talent te zien zijn.

Noorderzon staat bekend om zijn avontuurlijke programmering, die het publiek uitdaagt met grensverleggende voorstellingen en interactieve kunstinstallaties. Daarnaast is er volop gelegenheid om te genieten van lekker eten en drinken, met diverse culinaire opties op het festivalterrein.

Dit festival is meer dan alleen entertainment, het is een platform voor talentontwikkeling en een viering van gemeenschapsgevoel. Noorderzon verbindt mensen van alle leeftijden en achtergronden in een feestelijke sfeer waarin kunst en creativiteit centraal staan.

Noorderzon is een must voor liefhebbers van kunst, cultuur en zomerse gezelligheid. Kom langs en laat je verrassen door de diversiteit en energie van dit unieke festival in het hart van Groningen.

Foto: Niels Knelis Meijer (Marketing Groningen)

September

Hullabaloo

Laat je verrassen door Hullabaloo, het festival dat Groningen elk jaar tot leven brengt met een spectaculaire mix van muziek, kunst en feestelijke activiteiten. Dit bruisende evenement in het hart van de stad Groningen biedt een onvergetelijke festivalervaring voor alle leeftijden. Vanaf dit jaar is het een tweedaags festival op 7 en 8 september.

Hullabaloo staat garant voor een geweldige line-up van bands en artiesten die je laten dansen en feesten tot in de late uurtjes. Van energieke rock tot funky beats en elektronische melodieën, de muziek op Hullabaloo is een ontdekkingstocht op zich.

Naast de geweldige muziek biedt Hullabaloo een kleurrijke en levendige festival omgeving. Wanneer je het festivalterrein op loopt word je verwelkomd door een tropische oase van kleuren. Daarnaast zijn er genoeg festivalactiviteiten en leuke verrassingen te vinden op het terrein.

Mis dit feestelijke festival niet en laat je onderdompelen in de bruisende sfeer van Hullabaloo. Ontdek nieuwe muziek, bewonder kunstzinnige creaties en vier het leven tijdens dit unieke evenement in Groningen!


Nu dat je deze 7 geweldige festivals hebt ontdekt ga ik er vanuit dat jij wel zoet bent voor deze zomer in Groningen. Geniet vooral van alle mooie dingen die Groningen te bieden heeft, of je nu naar de kunst en cultuur festivals gaat of voornamelijk de muzikale festivals. Alles is ontzettend leuk en zeker aan te raden. In Groningen vermaak jij je wel!

Robin Nijholt

Dit artikel is geschreven door Robin Nijholt

Robin heeft Groningen in haar hart zitten. Hierom vind ze het leuk om over Groningen te schrijven en op deze manier de prachtige stad te delen met meer mensen. Ze studeert momenteel Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool.

Lees ook