NL

24 uur in Groningen, ontdek de stad

maandag 9 maart 2020 4 minuten leestijd

24 uur in Groningen, ontdek de stad
Foto: Prinsenhof

Groningen is een bruisende stad. Als je ’s ochtends naar buiten kijkt zie je dan ook mensen op weg naar hun werk, maar ook mensen die naar huis gaan na een leuke avond uit. Wat zijn de leukste dingen om te doen en welke plekken moet je zeker bezoeken als je een dag in Groningen bent?

In de ochtend

Begin de dag goed met een lekker ontbijt bij een van de vele heerlijke bakkerijen. Boer Bart opent om 7 uur ’s morgens en serveert heerlijk ontbijt, de beste energizer voor de dag.

Foto: Thom de Bie (Ontdek Groningen)

Na het ontbijt raden we je aan om het Groninger Museum te bezoeken. Het Museum voor kunst en kunstgeschiedenis bestaat uit twee delen: een permanente tentoonstelling en een deel met wisselende tentoonstellingen. Aangezien het Museum direct naast het Hoofdstation ligt, kan je ook een kijkje nemen in het prachtige stationsgebouw en naar het standbeeld ervoor: Het Peerd van Ome Loeks. Na het bezoeken van de eerste locaties in Groningen is het tijd voor de lunch. Ben je opzoek naar een unieke plek om te eten? Dan raden wij Wadapartja aan.

In de middag en avond

Na een lekkere lunch zit je weer vol met energie en is het is tijd om de tour voort te zetten. Een deel van de middag kan je besteden in de leukste winkelstraten van Groningen. Wij raden je aan om te beginnen in de Folkingestraat. Vanaf daar kan je over de Vismarkt wandelen en met een beetje geluk is er zelfs een markt om te bezoeken.

Een andere must-visit in Groningen is het Martinikerkhof en de Martinitoren. Op weg van de Vismarkt naar de Martinitoren passeer je het hart van Groningen: De Grote Markt. Hier vind je het Stadhuis van Groningen.

Het Forum Groningen is een must-see als je Groningen bezoekt. Zorg ervoor dat je het dak van het gebouw bezoekt: Vanaf het uitkijkplatform heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Om deze tour af te sluiten, stop je bij de Prinsentuin.

Foto: Alexander Postma

In de Oude Kijk in het Jatstraat zijn veel kleine cafés te vinden waar je even een pauze kan nemen. Geniet van een kopje koffie of thee bij N°25 voordat je naar het universiteitsgebouw gaat. De gevel van het gebouw is prachtig en zeer Instagram waardig. Als je zin hebt in een lekker koud drankje voor het diner, stop dan bij De Pintelier. De sfeer is perfect om te relaxen voordat je gaat eten in De Pijp Wine&Dine. Als je liever een plek met vis- en vegetarische gerechten bezoekt raden wij Brussels Lof aan.

Foto: Dokjard

In de nacht

Na het diner ben je klaar voor een avond vol plezier in Groningen. Een leuke plek om cocktails te drinken na het diner is Mr. Mofongo of The Stockroom. Daarna kan je naar de Drie Gezusters. De Drie Gezusters is verspreid over drie panden met verschillende verdiepingen, dus probeer hier niet te verdwalen. Maar maak je geen zorgen, het is leuk en uniek. Om je avond in Groningen af te sluiten kan je kiezen uit een van de vele kroegen om de hele avond door te dansen.

Foto: De Drie Gezusters

Je kan in de Drie Gezusters blijven of naar de feeststraten in Groningen : De Peperstraat en Poelestraat. Hoe dan ook, er is geen plek waar je kunt feesten zoals  in Groningen. Eindig je nacht als een echte Groninger met een snack uit de muur, zoals de typisch Groningse eierbal.

Ines Oliveira

Dit artikel is geschreven door Ines Oliveira

Ines studies Linguistics and Spanish in Bremen. She enjoys writing, researching and photography. The passion for those three things and her studies brought her to Groningen.

Lees ook