NL

Hoe goed ken jij Groningen? 10 weetjes over de stad

donderdag 12 maart 2020 4 minuten leestijd

Hoe goed ken jij Groningen? 10 weetjes over de stad
Foto: Pepijn Koning

Of je nou net in de stad woont, een Groninger bent of een toeristisch bezoekje aan de stad brengt, dat maakt niet uit. Met deze fun facts over Groningen leer je de stad een beetje beter kennen. Dus lees snel verder!

1. Mooiste station van Nederland

Groningers wisten het natuurlijk al lang, maar nu is het ook door de NS bevestigd. In 2019 is het station van Groningen uitgeroepen tot het mooiste station van Nederland. Meer dan 10.000 mensen brachten hun stem uit op acht verschillende stations. Ruim 33 procent stemt op Groningen en daarmee wint het station van bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht. Het station is zeker van buiten en binnen een bezoekje waard.

2. Martinitoren

Voordat de Martinitoren op zijn prominente plek stond, stonden hier eerst twee andere torens. De eerste toren werd eind 13de eeuw gebouwd en was rond de 30 meter hoog. Helaas heeft deze toren het niet overleefd. De tweede toren storte eind 15de eeuw in elkaar. De huidige Martinitoren, ook wel de Olle Grieze, werd gebouwd vanaf 1496 en staat nog steeds aan de prachtige Grote Markt.

Foto: Groningen Fietsstad

3. Fietsstad

In fietsstad Groningen kan het aardig druk zijn met fietsen. Wist je dat Groningen als enige stad in Nederland kruispunten heeft waar alle fietsen tegelijk groen krijgen? Dat is in het begin zeker even wennen. Soms lijkt het in de binnenstad een heuse fietsjungle, gelukkig heeft de binnenstad een groot aantal fietsenstallingen, waar jij je fiets netjes en veilig kan stallen.

4. Festivals

Wist je dat je echt niet helemaal naar de Randstad hoeft af te reizen voor een leuk festival. Met festivals als ParadigmKopjek, Onder de pannen en Nazomeren kom je het zomerfestival seizoen wel door. Het leukste van allemaal? Deze zijn allemaal met de fiets te bereiken zoals we dat in Groningen doen.

Foto: Paradigm

5. Eurosonic Noorderslag

Wist je dat Groningen een van de grootste muziek festivals van Europa host? Met 42.062 bezoekers en 347 acts in 2020 is Eurosonic Noorderslag niet alleen groot, maar ook veelzijdig. Het muziekfestival vindt door de hele stad plaats, met op de Grote Markt het grootste podium. Andere podia zijn te vinden in kleine kroegjes en winkels.

6. Groningse brouwerijen

Wist je dat Groningen een aantal eigen brouwerijen rijk is? In de stad zitten verschillende brouwerijen, zoals Baxbier, Martinus en Hooghoudt. Bij de brouwerijen kan je proeven in het proeflokaal of een kijkje nemen in de brouwerij zelf. Een stukje Groninger trots.

Foto: Hooghoudt

7. Nationaliteiten

Wist je dat studerend Groningen enorm divers is? In Groningen studeren meer dan 120 nationaliteiten. Dit maakt de stad uit het hoge noorden een echte wereldstad.

8. Groninger museum

Het Groninger museum is niet door een Groninger ontworpen, maar vindt haar oorsprong in het zonnige Italië. Architect en kunstenaar Mendini ontwierp het eigenzinnige gebouw rond 1994. Het gebouw zelf is misschien wel het grootste museumstuk dat het museum bezit.

Foto: Marketing Groningen

9. Pintje in de Pintelier

Wist je dat je net zoals Kraantje Pappie een pintje (biertje) kan drinken bij de Pintelier. In het bekende nummer ‘Lil Craney ‘ zingt Kraantje Pappie over Groningen en een pintje in de Pintelier. Bij de Pintelier heb je keus uit 23 bieren op tap en 80 op fles. Genoeg keus dus!

10. Geen sluitingstijden

Het uitgaansleven in Groningen is erg bijzonder. Het maakt namelijk niet uit tot hoe laat je op de dansvloer wilt staan, er is altijd wel een kroeg voor je open in het uitgaanscentrum. Want in Groningen kent gezelligheid geen tijd!

Weet jij nog andere leuke feitjes over Groningen? Laat het ons weten!

Lisanne van Essen

Dit artikel is geschreven door Lisanne van Essen

Lisanne studeert communicatie en heeft een passie voor schrijven én Groningen. Ze brengt je graag op de hoogte van alle ins en outs van de stad Groningen.

Lees ook