NL

12 tips om thuis te overleven en productief te zijn

dinsdag 31 maart 2020 6 minuten leestijd

12 tips om thuis te overleven en productief te zijn
Foto: Thom de Bie (Discover Groningen)

We leven momenteel in vreemde tijden, maar samen en met de juiste aanpak zullen we deze periode in no-time overwinnen. Als je een van de vele mensen bent die thuis moet werken, vindt je het misschien moeilijk om je net zo goed te concentreren als op kantoor of op school. Daarom hebben we enkele tips verzameld over hoe je thuis productiever kunt zijn en hoe je je vrije tijd het beste kunt invullen.

Productief werken

Thuis concentreren kan een stuk moeilijker zijn dan op kantoor of op school, waar iedereen zich op zijn eigen werk concentreert. Maar er zijn genoeg dingen die je thuis kunt doen om productiever te worden en goed werk te blijven leveren.

Maak je eigen schema

Om dingen op gang te krijgen, is het misschien een goed idee om je eigen schema te maken. Begin met een bepaalde routine in het dagelijks leven. Sta rond hetzelfde tijdstip op, doe misschien wat training voordat je je thuiskantoor induikt, plan wanneer je wilt eten (kies misschien dezelfde tijd als de pauze die je normaal gesproken hebt) en kijk uit naar het einde van de “werkdag”.

Raak niet afgeleid

Om ervoor te zorgen dat je je werk af krijgt, is het goed om afleiding zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Als je gemakkelijk wordt afgeleid door je telefoon en deze niet nodig hebt voor waar je momenteel aan werkt, kan het helpen om je telefoon weg te leggen.

Beloon jezelf

Ken je de foto’s van studenten die zichzelf belonen met kleine snacks na het bestuderen van een bepaald aantal pagina’s? Dit trucje werkt echt. Je hoeft natuurlijk niet per se snacks als beloning te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “na het afronden van dit deel van het project heb ik een kleine pauze” of “maak een wandeling door het huis om een ​​beetje te bewegen” of iets dergelijks. Hou in gedachten dat de beloningen opwegen tegen het werk wat je doet.

Stel werkdoelen voor de dag

Doelen stellen voor de dag is een van de beste manieren om je werk gedaan te krijgen. Je kunt dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse doelen stellen. Aan het eind van de dag voelt het erg goed als je je doel bereikt. Het kan zoiets eenvoudigs zijn als “Project deze week afronden” of “Stap één van het project voltooien”. Maar wees realistisch, stel de doelen niet te hoog. Het zal je demotiveren.

Haal een frisse neus

Als je het gevoel hebt dat er niets goed gaat en je gedemotiveerd voelt, neem dan een kleine pauze buiten. Hoe je hierbij wel aan de Corona voorschriften: houd dus een veilige afstand van minimaal 1,5 meter, vermijd drukke plaatsen en blijf niet te lang buiten.

Misschien leer je op deze manier zelfs je buurt beter kennen en vind je een nieuwe favoriete plek. Als je van lezen houdt, kun je ook een van de Minibiebs bij jou in de buurt bekijken. Vergeet ook niet om wat frisse lucht in je huis te laten, open de ramen om wat frisse lucht in je werkruimte te krijgen.

Foto: Ines Oliveira (Discover Groningen)

Geen reden om je te vervelen

We hebben ook een aantal activiteiten verzameld die je kunt doen om verveling te bestrijden en / of te ontspannen na het werken en studeren. Er zijn eindeloze manieren om deze tijd wat draaglijker te maken, dit zijn slechts enkele ideeën:

Laten we eenvoudig beginnen: series en films

Er zijn veel goede series en films die je kunt bekijken. En juist nu is het juiste moment om ze te bekijken. Je bent namelijk niet uitgeput, hebt geen werk of studie of andere dingen die je van een geweldige binge-watch-sessie afhouden.

Workout

Voel je je stijf na te lang zitten? Dan is het dat perfecte moment om te gaan sporten. Als je normaal in de sportschool traint (die nu gesloten is), kun je nog steeds thuis trainen. Zelfs als je niet over sportapparaten beschikt. Zoek gewoon op YouTube een aantal leuke trainingsvideo’s: trainen zonder apparatuur en alleen je lichaamsgewicht kan net zo vermoeiend en krachtig zijn. Yoga en meditatie kunnen ook helpen om je hoofd leeg te maken. Diverse sportscholen in Groningen maken livestreams van dans of workout op Instagram. Je kunt bijvoorbeeld TUDCGroningenof springs050bekijken.

Lezen

Pak je nieuwste boek en ga lekker zitten. Je kunt deze tijd ook gebruiken om een ​​van je favorieten aller tijden opnieuw te lezen. Als je geen leuk nieuw boek hebt, kun je er veel thuisbezorgd krijgen. Je hoeft het huis er niet voor uit.

Zoek een nieuwe hobby

Is er iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, maar heb je hier nooit de tijd voor gehad? Nu heb je die tijd. Veel tijd… Dus probeer het nu uit. Misschien vind je wel een nieuwe passie. Wil je iets nieuws proberen, maar weet je niet wat? Hier zijn enkele ideeën: schilderen, lezen, puzzelen, sporten, gamen, enzovoort. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een ander geweldig idee is om je favoriete Groningse plekken te schilderen zoals Mereljournals doet. Daarvoor hoef je niet eens naar buiten, laat je inspireren door Google of Instagram.

Foto: Instagram @mereljournals

Gamen

Of het nu gaat om online gamen, op een console of met het gezin. Herinner je je de bordspellen die je in tijden niet hebt gespeeld? Tijd om die spellen uit de kast te pakken en plezier te hebben.

Het huis schoonmaken

Dit is nog steeds belangrijk en het zal deze tijden ook normaler maken. Met de juiste muziek kan het zelfs leuk zijn: maak je eigen #stayathome-afspeellijst.

Deze tijden zijn misschien moeilijk, maar we zitten er allemaal samen in. Als je je vrienden en familie mist, kun je ze altijd (video)bellen. Zo kun je ondanks dat je thuisblijft wel sociaal te blijven. Stay safe!

Support de lokale bedrijven en steun elkaar

In deze lastige tijden kun je lokale winkels en bedrijven ondersteunen, veel bedrijven komen met leuke concepten. In onze blogpost is hiervan een overzicht te vinden. Er zijn ook verschillende manieren om klaar te staan voor anderen. Als je student bent, kun je Student voor stad bezoeken.

Ines Oliveira

Dit artikel is geschreven door Ines Oliveira

Ines studies Linguistics and Spanish in Bremen. She enjoys writing, researching and photography. The passion for those three things and her studies brought her to Groningen.

Lees ook