NL

DIY: Zo maak je een Groningse halloween-pompoen

donderdag 28 oktober 2021 3 minuten leestijd

DIY: Zo maak je een Groningse halloween-pompoen
Foto:Annegreet Bos

Het is herfst en pompoenen zijn weer volop verkrijgbaar.  Je kunt je huis er mee decoreren, ze uithollen als leuke herfstactiviteit of er pompoensoep van maken. In deze blog vertellen we je alles over pompoen-kerven.

Waar zijn pompoenen verkrijgbaar?

Pompoenen kun je rond Halloween vinden in de grotere supermarkten, de eetbare bij de groenteafdeling en de echte halloween pompoenen bij de bloemenafdeling. Daarnaast kun je bij veel tuincentra ook een heleboel pompoenen vinden, van groot tot heel erg klein. Let op. Wees wel op tijd want ze verkopen snel. Verder kun je online plekken vinden waar particulieren pompoenen langs de weg verkopen en zijn er vaak buiten de stad ook een aantal pompoenboerderijen waar je je pompoenen zelf kunt uitzoeken.

Pompoenen kerven

Benodigdheden:

  • Een grote pompen die geschikt is voor kerven
  • Kranten of iets anders om neer te leggen
  • Een bak of emmer voor de inhoud van de pompoen
  • Grote (opschep)lepel
  • Groot mes
  • Kleine mesjes of een speciaal pompoen kerf setje
  • Waxinelichtjes of zaklamp (optioneel)

Stap 1: Leg de kranten op je werkplek, zodat je na afloop makkelijk kan schoonmaken. Snijd de bovenkant van de pompen eraf. Let erop dat je hem nog als een dekseltje terug kan plaatsen.

Stap 2: Hol de pompoen uit met een lepel. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk van de binnenkant is verwijderd. Hoe meer restjes overblijven, des te korter de pompoen goed blijft. Zodra je veel wit ziet, heb je voldoende verwijderd. Snijd ook de resten van het ‘dekseltje’.

Stap 3: Nu wordt het tijd om creatief te worden. Ga je voor een klassieke Jack’O lantern met uitgekerfde mond, neus en ogen? Of ga je voor iets compleet anders? Het is helemaal aan jou! Het is handig om je design op de pompoen te tekenen voordat je met kerven begint. Ook kun je een design uitprinten en deze op de pompoen leggen om uit te snijden. Als je een setje hebt met speciale mesjes. Kun je met de prikker gaatjes maken, en deze vervolgens uitzagen met het mesje. Wanneer je een stukje uit de pompoen haalt, zal dit mooi oplichten met een waxinelichtje. Je kunt ook lijnen in de pompoen kerven, zonder het helemaal door te snijden. Hiernaast bestaat ook de mogelijkheid om creatief gebruik te maken van de witte onderlaag van de pompoen.

Stap 4: Plaats de pompoenen op een mooi plekje en zet er eventueel waxinelichtjes in. Wanneer het donker is schijnt het licht mooi door de pompoen heen.

Zie hieronder het eindresultaat. Succes met het kerven van jouw pompoen!

Foto: Annegreet Bos

Dit artikel is geschreven door Annegreet Bos

Annegreet woont sinds 2016 in de stad Groningen waar ze International communication studeert aan de Hanzehogeschool. Ze houdt van reizen, fotografie en creatief bezig zijn. Daarnaast ontdekt ze graag (nieuwe) hotspots in de stad en schrijft ze daarover.

Lees ook