NL

De viskramen van Groningen

donderdag 16 november 2023 7 minuten leestijd

De viskramen van Groningen

Het is misschien wel zo dat Groningen voornamelijk bekendstaat om zijn adembenemende architectuur en het bruisende nachtleven. Maar waar je in deze stad echter óók niet omheen kan, zijn de viskramen van Groningen!

Van vers gevangen haring tot smaakvolle kibbeling, vis is hier gewoon niet te missen. Of je nu een stadjer bent of een reiziger die Groningen verkent, het vinden van de leukste viskraam kan een uitdaging zijn. Daarom zijn wij langsgegaan bij meerdere viskramen in de binnenstad, en hebben wij ze een aantal vragen gesteld. Zo wilden wij erachter komen waar de verschillende viskramen bekend om staan en wat ze uniek maken! Hopelijk inspireren we jou om binnenkort ook om op visavontuur te gaan! Het is niet alleen leuk, maar je geeft ook meteen de visboeren van Groningen een steuntje in de rug, die dat tegenwoordig wel kunnen gebruiken.

Vishandel Tast Toe

Wanneer je voor het eerst aankomt zie je het misschien niet meteen, maar bovenop het aantal stoelen die naast deze viskraam staan is er ook een groot terras aanwezig! Deze ligt schuin achter de viskraam na een trapje naar beneden, en hier is voldoende ruimte voor meerdere groepen mensen. Daarbovenop biedt het een mooi uitzicht over één van de vele kanalen rond Groningen.

vishandel tast toe

De eigenaren van deze viskraam waren in 1970 al bezig met vis. Echter besloten ze in de jaren 70 zelf nog om iets anders te doen. Gelukkig begonnen ze in 2020 weer opnieuw aan hun visavontuur, en zijn ze nog steeds actief. Na 3 jaar succesvol in de vis te handelen hebben ze in 2023 zelfs een gloednieuwe viskraam kunnen kopen. Sindsdien zijn ze ook heel erg bezig met duurzaamheid.

“We doen er zo veel mogelijk aan om al het plastic te vervangen met biologisch afbreekbaar materiaal, zolang het een optie is”

Wat deze viskraam verder nog onderscheidt van anderen in Groningen, is een nieuw product dat ze verkopen: De angus beef burger met gebakken ui. Deze ongewoonlijke burger is enorm populair onder klanten en het lijkt erop dat dit een vaste plek krijgt op het menu. Echter is dit niet het populairste product, je kan namelijk nooit tegen het klassieke bakje kibbeling op.

Vistaria Koning

Vistaria Koning heeft ook een rijke geschiedenis. Al meer dan twee decennia geleden zijn de eigenaren begonnen in de vishandel. Deze ervaring vind je ook terug in de vis die Koning te bieden heeft. Je kan hier naast gebakken vis ook terecht voor de patat en andere snacks die ze op het menu hebben staan. 

de viskramen van Groningen

Hoewel deze viskraam niet zozeer bekend staat om opvallende gerechten, is het juist de eenvoudigheid waardoor de eigenaren zich kunnen focussen op de kwaliteit van de vis en de authenticiteit van de kraam. Naast de viskraam staan ook een aantal tafels en stoelen waar je kan zitten.

Vishandel JP

Vishandel JP is in september 2023 al 5 jaar een begrip in Groningen. De eigenaren hebben in 2018 besloten om hun ouders op te volgen en de vishandel in te gaan. Met trots bieden ze een groot aanbod aan visproducten, waaronder ook hun unieke huisgemaakte garnalenkroket

vishandel JP

Wat deze viskraam ook uniek maakt is de prijs van haring. Zo beweren ze de goedkoopste haring te hebben in heel Nederland! Je krijgt hier 7 haringen voor de prijs van €10. Deze bescheiden prijs betekent natuurlijk niet dat de kwaliteit erdoor achteruit gaat. Zo blijft dit namelijk één van de best beoordeelde viskramen in heel Groningen, met een ruim terras waar je gezellig van je vis kan genieten.

Naast het serveren van gebakken vis hecht JP ook veel waarde aan hygiëne en schoonmaken. Dit kan je ook heel goed zien wanneer je de viskraam bezoekt. De viskraam en het mooie terras zijn zeker niet nieuw, maar dat zou je wel kunnen denken! 

Vishandel Overwinningsplein

Sinds 1998 is deze vishandel al een gevestigde naam in Groningen. De eigenaren staan sinds 2002 al op het Overwinningsplein. Met een geschiedenis van meer dan twee decennia heeft deze viskraam een goede reputatie opgebouwd in Groningen. Inmiddels is dit een favoriet onder veel stadjers wegens de kwaliteit van de zaak.

de viskramen van Groningen

Wat deze vishandel ook bijzonder maakt is het huisgemaakte slaatje die inmiddels een kenmerk van de zaak is. Echter kan ook bij déze viskraam het huisgemaakte gerecht niet op tegen de klassieke kibbeling, haring en kabeljauw. 

De Haringspecialist

De haringspecialist is dé plek voor liefhebbers van de beste kwaliteit haring in Groningen. De twee eigenaren van deze viskraam hebben maar liefst 38 jaar ervaring in de vishandel en hebben zich gespecialiseerd in haring. De haring wordt schoongemaakt en voorbereid waar je bij bent. 

de viskramen van Groningen

Door hoeveelheid ervaring en toewijding aan haring is deze viskraam ook de hoogst beoordeelde viskraam in Groningen gebaseerd op google reviews, met maar liefst 4,9 sterren van de 5, gebaseerd op 89 reviews op de dag van deze blog.  Naast haring hebben ze nog een handvol andere soorten vis, maar de specialiteit is inmiddels vast wel duidelijk.

“Haring, haring, en nog eens haring!”

Vishandel Van Lenneplaan

Vishandel van Lenneplein is 12 jaar geleden ontstaan. De eigenaren zijn echte visliefhebbers en hebben besloten hun passie voor vis met de bewoners van Groningen te delen. Zo werken er ook twee echte haring experts met jaren ervaring mee met de eigenaren, om ze te helpen de beste haring uit te kiezen.

de viskramen van Groningen

Wanneer je bij deze viskraam aankomt wordt je meteen gegroet met een glimlach. De eigenaren staan bekend om hun humoristische en vriendelijke sfeer. Zo kan je met een lach van je favoriete visgerecht genieten, terwijl je met de eigenaars praat of terwijl je op het terras voor de viskraam zit.

Nog een uniek aspect van deze viskraam is dat ze ook op thuisbezorgd staan, iets wat zelden voorkomt onder viskramen in de binnenstad. De optie om je bakje kibbeling te laten bezorgen maakt deze vishandel ook een grote favoriet voor veel Groningers.

Vishandel André Smit

Omdat de vismarkt zo groot is, hebben we alleen één van de drukste viskramen bezocht. Als je hier heen gaat moet je wel geduld hebben, want bij André Smit is het vaak druk! Dit is één van de populairste viskramen, met een groot aanbod aan verse en onbewerkte vis voor een redelijke prijs. Ook krijgen studenten 10% korting, wegens de hoeveelheid studenten die meehelpen in de viskraam. Wat ook leuk is is dat je zelfs korting krijgt als je je eigen plastic tasje meeneemt! Zo proberen de eigenaren van de viskraam ook een steentje bij te dragen aan het milieu.

Sinds 1994 staat André Smit al op de vismarkt. Hij volgde zijn vader op, die zelfs sinds 1955 al op de vismarkt stond! Het gaat nog verder terug, want ook zijn grootouders waren een viskraam begonnen, na de tweede wereldoorlog zelfs. Met al deze ervaring en kennis, kan je er wel van uit gaan dat de eigenaars van deze viskraam weten wat ze doen.

Dat waren de viskramen van Groningen die wij hebben bezocht. Hopelijk hebben wij je overtuigd om binnenkort bij één van deze kramen een visje te halen! Hoewel wij met deze blog jouw keuze misschien makkelijker maken, willen we je toch aanraden om ze allemaal een keer uit te proberen. Elke viskraam en elke eigenaar is anders, en je kan bij elke kraam die we genoemd hebben terecht voor een praatje en natuurlijk voor een heerlijke portie vis. In ieder geval, is dit voor Groningers én voor bezoekers een ervaring die je niet wil missen.

Lees ook