NL

Lokaal product: De koeken van Knol’s Koek

dinsdag 17 augustus 2021 4 minuten leestijd

Lokaal product: De koeken van Knol’s Koek
Foto: Knol's Koek

Wie kent ze niet? De koeken van Knol’s Koek zijn al bijna een eeuw lang een bekend streekproduct in Groningen. Knol’s Koek is echt typisch Gronings en bijna niet weg te denken uit de stad. Wat maakt deze koeken zo bijzonder?

Traditioneel product met eigen twist

Het verhaal achter Knol’s Koek begint in het begin van de jaren 20 toen Edwin Knol, de opa van de huidige eigenaar Edwin Knol, een bakkerij overnam aan het Zuiderdiep. Hier verkochte Edwin Knol brood, beschuit, roggebrood, koek en banket.

In zijn bakkerij begon hij echte Groninger Koek te bakken, dat een eeuw geleden al bedacht was. Het type koek ‘Groninger koek’ was toen al heel bekend en werd gebakken door meerdere bakkers in de stad. Deze koek hoorde toen al bij de stad Groningen. Toen Edwin Knol begon met het bakken van deze koek maakte hij gebruik van een eigen recept. Hij gaf de typisch bekende Groninger Koek zijn eigen twist: wel met dezelfde ingrediënten (gember en sukade), maar met een andere samenstelling. Dit leidde tot een nieuwe creatie: de Knol’s Koek.

Foto: Knol’s Koek

Verschillende smaken

Wat is Knol’s Koek nou precies? Volgens Edwin Knol (de huidige eigenaar) is een Knol’s Koek eigenlijk een Groninger Koek gemaakt met een eigen traditioneel recept met de naam van de familie er aan toegevoegd. Een andere variant van de klassieke koek dus. In het begin waren er nog maar een aantal variaties van de koek beschikbaar. Pas na 1800 werden er meer verschillende smaken geïntroduceerd, zoals de krentenkoek en de rozijnenkoek. Een tijd later, in de jaren 70, werd de notenkoek aan dit lijstje toegevoegd. Tot op de dag van vandaag is er een breed assortiment te koop zoals: oude wijvenkoek, notenkoek, rozijnenkoek, gemberkoek, sukadekoek, krentenkoek en kandijkoek, streepkoek en ontbijtkoek.

De manier waarop deze koeken gemaakt worden is heel bijzonder en onderscheidt zich van de typische manier van bakken zoals andere bakkers dat doen. Elke koek wordt op een bakplaat gezet en deze worden dicht tegen elkaar aangeschoven. Op deze manier krijg je 20 koeken op één bakplaat. Daarna gaat het de oven in en zodra het eruit komt, kan de hele koek losgebroken worden tot meerdere stukken koek. De prijzen van de koeken variëren tussen de 1,65 en 3,70 euro. Een streepkoek kost bijvoorbeeld €1,65, een notenkoek €3,30. De rozijnenkoek en krentenkoek zijn 2,10 euro.

Foto: Knol’s Koek Facebook

Typisch Gronings

Een Knol’s Koek is echt een typisch Gronings streekproduct. Dit komt omdat ze de koek op de traditionele manier maken zoals dat vroeger ook werd gedaan. Toen waren er meer bakkers die dit maakten, maar tegenwoordig zijn het er nog maar een paar. Daarom wordt de koek nu automatisch Knol’s Koek genoemd en staat het voor echte Groninger Koek.

Wat Knol’s Koek zo uniek maakt is dat de manier van dagelijks bakken volgens het oude recept gaat, maar er wel gebruik gemaakt wordt van machines. Ook zitten er geen toegevoegde geur- en smaakstoffen in de koek. Versheid en pure ambachtelijkheid is waar ze voor staan. Daarnaast is de koek tot ver buiten de regio bekend. In de provincie Groningen is Knol’s uniek in het bakken van Groninger Koek. Veel concurrentie is er niet meer.

Waar te koop

Per jaar worden er ongeveer 500.000 koeken geproduceerd door Knol’s Koek. Dat is een behoorlijk aantal. Wat belangrijk is voor Knol’s Koek is dat het makkelijk verkrijgbaar is. Zo zijn de koeken bijna overal te verkrijgen in Groningen. Ook leveren ze hun koeken aan supermarkten zoals de Jumbo, Albert Heijn, COOP en de Poiesz en een aantal winkels in Friesland en Drenthe.

Foto: Knol’s Koek

De grote vraag is: wat zijn de toekomstplannen van Knol’s Koek? Na een grote brand in het gebouw en een jaar waarin helemaal niks geproduceerd werd, begonnen ze eind 2019 weer met bakken. De droom van Edwin Knol is om het 100-jarige bestaan van Knol’s Koek nog te vieren in 2023. Dat zijn dus nog 2 jaren vol koek bakken voor de boeg. Er is momenteel nog geen opvolging voor het overnemen van het bedrijf. Daarom zijn er nog geen beslissingen gemaakt over de toekomst van Knol’s Koek.

Heb jij al eens een echte Knol’s Koek geprobeerd? Haal hem op aan het Hoendiep!


Wat is jouw favoriete lokale product? Laat het ons weten en misschien besteden we er binnenkort aandacht aan!

Noa Pluis

Dit artikel is geschreven door Noa Pluis

Noa is een geboren en getogen Groninger. Ze houdt van de gezellige cafés, restaurantjes en winkelstraten en natuurlijk ook de rustige natuur in de buurt van de stad. Ze schrijft over de interessante plekken en activiteiten die Groningen als stad te bieden heeft.

Lees ook