NL

Trotse Stadjers – The Smooth Brothers

dinsdag 13 april 2021 5 minuten leestijd

Trotse Stadjers – The Smooth Brothers

In deze nieuwe blogserie geven wij het woord aan bekende én onbekende bewoners van Groningen, in de stad beter bekend als Stadjers. Want wie zijn deze Groningers? En wat maakt hen zo trots op de stad? In deze blogserie ontdekken we Groningen door de ogen van de echte locals, of ze hier nou geboren en getogen zijn of pas een tijdje wonen. Let’s Discover Groningen!

Voor deze eerste editie spraken we met The Smooth Brothers. Ze delen graag hun favoriete plekken in de stad en vertellen wat ze zo leuk vinden aan Groningen. The Smooth Brothers is de eerste smoothiebar van Groningen, waar smoothies gecombineerd worden met de filosofie van Jazzmuziek.

“Het gevoel dat als je op straat loopt in Groningen, dat je dan tegen iedereen ‘hoi’ kan zeggen”

Over The Smooth Brothers 

The Smooth Brothers is opgericht door drie Afghaanse broers: Razi, Ziki en Yama. Razi houdt zich vooral bezig met het maken van de smoothies achter de bar. Ziki (de oudste van de drie) zorgt ervoor dat alles soepel verloopt en beheert de zakelijk relaties. Yama is de jongste van de drie en is vooral bezig om het optimale uit de mensen te halen en om een goed teamverband te creëren.

Voor de broers is de interactie met de gasten heel erg belangrijk. “We hebben samen de krachten gebundeld. Iedereen heeft zijn eigen expertise, omdat we het nodig hebben om te kunnen groeien”. Gestuwd door het succes in Groningen zullen ze binnenkort ook een vestiging in Utrecht openen.

Trotse Groningers

De drie broers hebben bewust voor een vestiging in Groningen gekozen, omdat Groningen het gevoel van een kleine metropool geeft. Het spreekt hen dan ook erg aan dat Groningen een internationale stad is. Daarnaast vinden ze Groningen een heel verwelkomende stad is. “In Groningen kun je gemakkelijk gemeenschappen bouwen, community marketing inzetten en de gezichten en namen van de gasten goed herkennen”.

Het grootste deel van de dagelijkse bezoekers van The Smooth Brothers zijn studenten, een doelgroep die openstaat om met nieuwe dingen te experimenteren.  “Groningen heeft ruimte voor nieuwe mogelijkheden en het vernieuwt zich elk jaar. Want elk jaar komen er veel nieuwe studenten, dit is de reden dat we hiernaartoe zijn gegaan”.

Wat maakt Groningen nou zo’n bijzondere stad? Volgens de broers is Groningen een internationale en gastvrije stad. Mensen komen namelijk overal vandaan. “Het gevoel dat als je op straat loopt in Groningen, dat je dan tegen iedereen ‘hoi’ kan zeggen”. Dat beschrijft de stad volgens de drie broers perfect.

Ook denken ze dat de gemeente ondernemers op de juiste manier helpt om een beetje eigenwijs te zijn:  “De gemeente heeft een bepaalde visie en hier houdt ze zich aan vast. Wij passen heel mooi in deze visie en dat maakt het vooruitstrevend voor ons’’. “Dit allemaal zorgt ervoor dat Groningen heel bijzonder is voor ons.” Volgens Razi zijn de bewoners van Groningen jong, gastvrij, energiek, een beetje crazy en een beetje wild. “Ze houden wel van een feestje en weten wat ze willen”. Ook zou hij de bewoners als gezellig en positief beschrijven: “tijdens de lockdown gaan ze vaak een wandeling maken door de stad en ergens een koffietje halen of een smoothie bij ons.”

Foto: Stella Dekker (Marketing Groningen)

Herinnering aan de stad

De drie broers hebben zoveel mooie herinneringen aan de stad Groningen. Toen ze begonnen, werd de Zwanestraat uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Volgens Yama was het werkelijk elke dag een feestje in de straat, alles was toen versierd.

Volgens Ziki was juist de eerste lockdown een mooie herinnering. Gasten kwamen langs om de horeca te steunen, dit is blijven hangen. De stad heeft zoveel gunfactoren. Razi heeft als mooiste herinnering het tweejarige bestaan: “We hadden toen een happy hour, alles was 2 euro, dat was een hele gekke dag. Toch was het één groot feest”.

Favoriete plekken in de stad

Razi gaat heel vaak naar Block & Barrels, Mr. Mofongo, Bellami’s en Barra. Daarnaast houdt hij van het authentieke Griekse eten van de Olijfboom. Ziki heeft geen favoriet, hij vindt dat ieder tentje in Groningen een andere sfeer heeft en een bijzondere en unieke eigenschap. Qua winkels zijn ze gecharmeerd van De Kaaskop, “een leuke winkel in de Zwanestraat”.

Favoriete activiteiten

Een activiteit waaraan de broers elk jaar deelnemen is Eurosonic, hier hebben ze deelnemers van smoothies voorzien. Daarnaast heeft Razi vrienden en oude collega’s die in de muziekindustrie zitten. Samen organiseren ze verschillende showcases in hun smoothiebar. Nieuwe talenten geven ze zo een podium.

Ook werken ze veel samen met studenten, voor bijvoorbeeld studentenprojecten. “Wij vinden het belangrijk dat wij iets van hen kunnen leren en dat zij ook iets van ons kunnen leren”.

Foto: Niels Knelis Meijer (Marketing Groningen)

De stad ontdekken

“Wij leren de stad en de mensen kennen door middel van eten. Eten verbindt mensen met elkaar”. Ze zijn het er over eens dat Groningen veel leuke eettentjes heeft, “elk tentje heeft een unieke eigenschap en een andere sfeer, dus dat maakt het ook zo uniek in Groningen”. Een evenement dat de broers blijft verrassen is Noorderzon. “Wij waren vooral verrast door alle gezelligheid daar en alle verschillende eettentjes”.


Ben of ken jij iemand die ook een trotse Groninger is, en wil je je favoriete plekken graag delen? Laat het ons weten en neem contact met ons op via redactie@discovergroningen.com. We zijn benieuwd wat Groningen voor jou zo bijzonder maakt.

Anastasia de Bruijn

Dit artikel is geschreven door Anastasia de Bruijn

Anastasia woont sinds 2018 in Groningen en was meteen een groot fan van de stad. Ze volgt de studie marketing & communicatie en brengt je op de hoogte van alle activiteiten en trends in Groningen.

Lees ook