NL

Trotse Stadjers – Brouwerij Martinus

donderdag 20 mei 2021 5 minuten leestijd

Trotse Stadjers – Brouwerij Martinus
Foto: Discover Groningen (Lisa Faber)

In deze blogserie geven wij het woord aan bekende én niet-bekende bewoners van Groningen. Want wie zijn deze Groningers? En wat maakt hen zo trots op deze stad? In de verschillende blogs ontdekken we Groningen door de ogen van de echte locals, of ze hier nou geboren en getogen zijn of pas een tijdje wonen. Let’s Discover Groningen!

In deze tweede editie geven we Martijn Swierstra van Brouwerij Martinus het woord. Hij deelt graag zijn favoriete plekken in de stad en vertelt wat hij zo leuk vindt aan Groningen. 

“Groningen heeft de gemoedelijkheid van een kleine stad, maar wel de allures van de grote internationale stad.”

Foto: Discover Groningen (Lisa Faber)

Over Brouwerij Martinus

Brouwerij Martinus is een familiebedrijf dat ontstaan is door een passie voor bier. Het begon allemaal met het thuis brouwen van bier. Albert-Jan Swiersta, de vader van Martijn, had al 20 jaar een drukkerij aan de Kostergang. Na de digitalisering van die sector besloten ze het over een andere boeg te gooien, ze maakten van hun hobby hun werk. Daarbij wouden ze ook graag een deel horeca doen, doordat het hele gezin veel affiniteit heeft met de hospitality industrie. “We hebben altijd al waarde gehecht aan goed eten, goed drinken, gezelligheid, gastvrijheid en muziek.” Nu 5 jaar verder is een combinatie van de brouwerij, een proeflokaal en het restaurant uiteindelijk Martinus geworden.

De brouwerij produceert verschillende soorten speciaal bier. Het is een breed aanbod, zo proberen ze van alle soorten speciaal bier wat neer te zetten. “We maken Belgische bieren, maar op zijn Duits.” Daar waar de Belgen heel erg van kruiden houden, houdt Martinus het heel degelijk. 

Groningen in Martijns ogen

Martijn (31) is geboren op het platteland, maar groeide op in Groningen. Hij ziet Groningen als de periferie van Nederland. “Het is niet de Randstad of het internationale mondiale centrum. Maar Groningen heeft wel internationale allures, cultuur en kennis. Groningen heeft de gemoedelijkheid van een kleine stad maar wel de allures van de grote internationale stad.”

Als hij de stad in 3 woorden zou omschrijven vindt hij de stad: dynamisch, bruisend en supergezellig. “Wat ik zo leuk vind aan Groningers ten opzichte van inwoners van andere steden in Nederland is dat ze heel relaxed zijn. Wel heel open minded en chill, maar niet te veel kapsones zoals je in andere steden soms ziet. Groningers zijn een heel fijn gemoedelijk volk. Maar wel heel gezellig en sociaal.”

Foto: Discover Groningen (Lisa Faber)

Favoriete plekken in de stad

Over zijn favoriete café hoeft Martijn niet lang na te denken, het is een kroeg genaamd Kult. Het is al jaren zijn stamcafé en hij heeft hier dan ook veel uurtjes doorgebracht. Martijn omschrijft Kult als een gezellige en alternatieve kroeg. Vooral de bedrijfsvoering spreekt hem aan. Het is zo’n plek waar hij heel blij van zou worden als hij het tegenkwam als hij op vakantie was.

 Een favoriete winkel heeft Martijn niet, wel komt het graag bij visboer Poseidon voor een haring. Poseidon is te vinden op de vismarkt en heeft een duurzaam aanbod aan verse vis.

Martijn is opgegroeid bij het Hoornsemeer in Piccardthof. Hier ligt dan ook zijn favoriete stukje natuur, de Piccardthofplas. Ook vind je hier een volkstuincomplex met onder andere een vlindertuin, een bloementuin en een bloemenweide. 

Ook is Martijn natuurlijk vaak op het terras te vinden. Voor zijn werk moet hij regelmatig naar de horecazaken die het bier van de brouwerij verkopen om kwaliteitscontroles te doen. Dit vind hij zeker geen straf om te doen aangezien hij een echt horecamens is. 

Best bewaarde geheim

Een plek die alle stadjers volgens Martijn moeten ontdekken is de Loods. De Loods is een horecagelegenheid die nog niet zo lang bezig is. Je kunt hier evenementen organiseren, maar het is ook de juiste plek voor een zakelijke lunch of bruiloft.

Foto: Discover Groningen (Lisa Faber)

De stad ontdekken

Martijn is een groot fan van de hofjes in de stad. Vaak zie je aan de buitenkant helemaal niet dat er iets moois verschuilt zit. Het zijn allemaal van die hele kleine romantische idyllische plekjes. “Ik ben daar op plekjes geweest dat ik dacht: wow wat mooi en gezellig. Dat je echt een stukje terug in de tijd gaat.” 

De beste manier om de stad te ontdekken is volgens Martijn om gewoon te wandelen. De binnenstad krioelt van gezellige horeca en historische pandjes. En dat is het leuke aan Groningen, want zo groot is Groningen niet. Je hoeft maar een beetje rond te dwalen en je komt al snel op plekken en in contact met mensen die veel over de stad vertellen. 


Ben of ken jij iemand die ook trots is op de stad Groningen, en wil je je favoriete plekken graag delen? Laat het ons weten en neem contact met ons op via redactie@discovergroningen.com.

Lisa Faber

Dit artikel is geschreven door Lisa Faber

Lisa komt uit het Flevolandse Dronten, ze studeert aan de Hanzehogeschool. Ze vind het leuk om nieuwe plekken te ontdekken. Ze houdt van gezelligheid om zich heen en brengt dan ook de leukste plekken in Groningen in kaart.

Lees ook