NL

Nieuw uitkijkpunt aan de Hereweg in aanbouw: Het Geheugenbalkon

dinsdag 18 mei 2021 2 minuten leestijd

Nieuw uitkijkpunt aan de Hereweg in aanbouw: Het Geheugenbalkon
Foto: Aanpak Ring Zuid

Groningen krijgt er een nieuw uitkijkpunt bij, middenin de stad. Het bouwwerk luistert naar de naam: ‘Geheugenbalkon’. De uitkijktoren biedt zicht op de Hereweg en het nieuwe Zuiderplantsoen. Het doel van de toren is om verbinding te leggen tussen heden en verleden en tussen de omwonenden. Een niet te missen bezienswaardigheid voor inwoners van de stad dus.

Het project

Het idee voor de uitkijktoren is ontstaan door middel van een minicompetitie in opdracht van Kunstpunt Groningen. De twee ontwerpers Lorien Beijaert en Arna Mačkić van Studio LA mochten zich de gelukkige winnaars van het project noemen. Een belangrijke eis aan het ontwerp was dat het voor een langere tijd bruikbaar moet zijn en meerdere functies krijgt.

De ringweg in een nieuw jasje

Tijdens het ontwerpen van de toren is er rekening gehouden met de wensen van omwonenden. Daarnaast moet de toren ook bij de omgeving passen. Groningen houdt wel van opvallende artistieke gebouwen en objecten. Er is een unieke draai gegeven aan het ontwerp van de toren.

Er is namelijk gebruik gemaakt van een herkenbaar element uit de omgeving. Zo is er een bestaand stuk ringweg hergebruikt voor de toren, inclusief een stuk vangrail. Hieromheen is een stalen constructie ontworpen waarin de trap naar het uitkijkpunt is verwerkt. Je staat straks dus letterlijk op het oude wegdek, maar dan met een prachtig breed uitzicht op eerst de werkzaamheden aan de Ringweg, en daarna op het Zuiderplantsoen. Het hoogste punt van de toren bevindt zich op 13 meter boven de grond!

Impressie: Studio L A

Nieuwe serie objecten in de stad

De uitkijktoren is onderdeel van een serie objecten die in het nieuwe Zuiderplantsoen geplaatst zullen worden. Daarbij is bekend dat alle objecten een heldere zachte rode accentkleur gaan krijgen, net zoals de uitkijktoren. Deze objecten zullen het Zuiderplantsoen nog kleurrijker gaan maken. Eind april is Combinatie Herepoort gestart met de bouw van het uitkijkpunt.

Als alles meezit, kun je in de zomer al een kijkje nemen op deze unieke uitkijktoren. Waar we dus zeker van zijn, is dat het een plek wordt waar mensen gezellig samen kunnen komen.

Groningen heeft nog veel meer bezienswaardigheden te ontdekken, check ze hier!

Noa Pluis

Dit artikel is geschreven door Noa Pluis

Noa is een geboren en getogen Groninger. Ze houdt van de gezellige cafés, restaurantjes en winkelstraten en natuurlijk ook de rustige natuur in de buurt van de stad. Ze schrijft over de interessante plekken en activiteiten die Groningen als stad te bieden heeft.

Lees ook