NL

Lunchen over de hele wereld in Groningen

dinsdag 7 december 2021 7 minuten leestijd

Lunchen over de hele wereld in Groningen
Foto: Wadapartja

Groningen is een stad met heel veel internationale studenten, 13,9% van de Groningse bevolking is in het buitenland geboren. Daardoor wonen er  mensen met meer dan 120 nationaliteiten. Niet gek dus dat je in de stad gerechten kunt eten van over de hele wereld.

Wij hebben daarom per continent een aantal restaurants op een rijtje gezet waar je heerlijk kunt lunchen. Lunchen over de hele wereld, maar dan in Groningen.

Europa

Pigalle (Frankrijk)

Bij Croissanterie Pigalle kun je ontbijten, lunchen en uiteraard een goede bak koffie drinken. Als je bij Pigalle binnenwandelt voelt het alsof je op een pleintje in Zuid-Frankrijk loopt. De muren zijn beschilderd met typisch Franse reclames. Op de kaart staan vele Franse lekkernijen, van vers belegde broodjes tot een pain au chocolat en van café au lait tot verse jus d’orange. Je kunt heerlijk eten bij Pigalle, maar ook afhalen of je lunch laten bezorgen behoren tot de mogelijkheden.

Wadapartja (Nederland)

Bij Wadapartja kun je eten en drinken, maar ook winkelen. Alles wat je bij Wadapartja ziet is te koop: de lampen, planten, stoelen en zelfs de theelepels. Bij Wadapartja houden ze van lokaal: biertjes van Baxbier, Dokjard en Martinus, koffiebonen van Koffiestation Groningen, brood van Groningse bakker Luuk, een aantal groenten van de Eemstuin, of van de streekboer Boer & Chef.

De Olijfboom (Griekenland)

De Olijfboom is sinds 2014 dé plek om de heerlijke traditionele Griekse keuken te ontdekken. Bij de Olijfboom gebruiken ze de beste natuurlijke ingrediënten om lekker en gezond voedsel te produceren. De menukaart heeft voor elk wat wils, van vlees- en visgerechten tot vegetarische en veganistische maaltijden. Alle maaltijden worden elke dag vers bereid met seizoensgebonden producten. Ook kun je je eigen gerecht samenstellen.

Foto: De Olijfboom

Bruton (Italië)

Bruton is de eerste focacceria in Groningen. Een focaccia is een Italiaans plat brood en komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua in Italië. Ze worden vaak gebakken met olijfolie, zout en soms met kruiden. Bij Bruton kun je genieten van de echte focaccia’s uit Genua die voor je worden bereid met vers Italiaans beleg.  Ook voor Italiaanse koffie met zoete lekkernijen kun je hier terecht. Zin in een borrel? Dat kan met de Italiaanse bieren, wijnen en antipasti.

El Txoko (Spanje)

El Txoko is een tapas restaurant, waar je onbeperkt kunt genieten van de Spaanse keuken. Bij binnenkomst waan je je meteen in Baskenland. Een Spaanse provincie met één van ’s lands meest aansprekende keukens. Bij El Txoko kun je eten in het restaurant, maar bestellen of afhalen is ook mogelijk.

’t Pannenkoekenschip (Nederland)

Ook een unieke locatie om te lunchen is ’t Pannenkoekenschip. Van een klassieke pannenkoek met stroop of poffertjes tot een Turkse kapsalon pannenkoek. Bij ’t Pannenkoekenschip kan het niet gek genoeg. Het schip is een origineel getuigde twee-mast zeilklipper, gebouwd in 1908. Met zijn 43 meter lengte en 23 meter hoge masten is de “Verandering” een van de grootste klippers ooit gebouwd in Nederland. Hij ligt nu na 80 jaar trouwe dienst als zeilvaartschip te pronken aan het gezellige Schuitendiep in Groningen als pannenkoekrestaurant. Naast eten in het ruim kun je de pannenkoeken ook afhalen.

Foto: Thom de Bie (Discover Groningen)

Cave Oporto (Portugal)

Bij Cave Oporto serveren ze authentiek, vers en heerlijk Portugees getint eten. Dat wil zeggen dat de gerechten gebaseerd zijn op Portugese receptuur, waaronder veel vis, kip en vlees. Ze zijn begonnen in 1989 op een prachtige locatie in de binnenstad van Groningen. Het pand is gevestigd in een gezellige kelder: van buiten mysterieus en van binnen gezellig.

Rå Salatbar (Denemarken)

Rå Salatbar maakt 100% plantaardige salades. Volgens de mannen van Rå (Deens voor rauw of onbewerkt) hoeft fastfood geen ongezonde rotzooi te zijn, maar kan men een fast-service restaurant zijn zonder compromissen te sluiten over smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dit past bij het concept ”new nordic kitchen”, dat zich kenmerkt door het samensmelten van gerechten over de hele wereld. Centraal staan minimalisme, gezondheid en duurzaamheid, net als bij Rå.  Kies uit de vele bowls of stel er zelf eentje samen, om af te halen of te laten bezorgen.

Azië

La Ca (Vietnam)

FLFL (Israël)

FLFL is dé plek voor falafel in Groningen. Bekend van de falafel bakfiets op de Vismarkt in Groningen. Ze hebben een uitgebreid aanbod aan falafel. De falafel wordt bereid op basis van een authentiek Arabisch recept en wordt geserveerd met huisgemaakte tahini, hummus en verse kruidenspread. FLFL is open voor afhalen en bezorging. Op dit moment is het niet mogelijk om binnen te eten.

Foto: Konbu Streetfood

Konbu Streetfood (Korea/Japan/Vietnam)

Waan je in Zuid-Oost Azië bij Konbu Streetfood. Ga voor de specialiteiten: de Korean fried chicken (KFC), Japanse ramen of Vietnamese Pho. Of probeer de grilled gyoza, octopus balletjes of een bao gevuld met custard. De naam Konbu komt van Kombu. Kombu is kelp en wordt gedroogd verkocht, ingelegd in azijn of als gedroogde snippers gebruikt in sushirijst. Het kan ook vers worden gegeten in sashimi.  Je kunt bij Konbu in het restaurant eten, afhalen of bestellen.

Toko Semarang (Indonesië)

Binsar, de kok van Toko Semarang is geboren en getogen in Midden-Java, nabij Semarang, de hoofdstad van deze provincie. Op zijn 18e vertrok hij naar Jakarta en leerde Binsar hier de échte Indonesische keuken tot in de puntjes kennen en waarderen. Bij Toko Semarang worden alle gerechten huisgemaakt met verse kruiden, groenten en vlees.  Je kunt genieten van: rijsttafels, saté gerechten, diverse soorten krupuk of een van de andere lekkernijen.  Je kunt er binnen eten, afhalen of laten bezorgen.

Wil je andere lunch plekken ontdekken? Kijk dan eens naar ons overzicht van lunchzaken in Groningen.

Dit artikel is geschreven door Annegreet Bos

Annegreet woont sinds 2016 in de stad Groningen waar ze International communication studeert aan de Hanzehogeschool. Ze houdt van reizen, fotografie en creatief bezig zijn. Daarnaast ontdekt ze graag (nieuwe) hotspots in de stad en schrijft ze daarover.

Lees ook