NL

5 x interessante wandelroutes binnen de gemeentegrenzen van Groningen

donderdag 8 april 2021 4 minuten leestijd

5 x interessante wandelroutes binnen de gemeentegrenzen van Groningen
Foto: Prinsenhof

Het mooie lenteweer is in aantocht. De zon begint te schijnen, de bomen krijgen bladeren en de bloemetjes bloeien weer volop. Tijd om de wandelschoenen aan te trekken en erop uit te gaan!

Eerder schreven we al over de wandelroutes in de natuur buiten de stad Groningen. Maar ook in de stad zijn er natuurlijk tal van mooie wandelroutes: binnen én buiten het centrum. Wij hebben een aantal leuke routes voor jou uitgestippeld.

Stadswandeling centrum Groningen

Tijdens deze stadswandeling loop je langs de mooiste bezienswaardigheden en gebouwen in het centrum van Groningen. Ideaal om kennis te maken met de stad, of om de stad beter te leren kennen. De wandelroute is ongeveer 5 kilometer.

Deze wandeling begint bij het het Groninger Museum. Hier tegenover zie je meteen het prachtige stationsgebouw (een aanrader om ook eens van binnen te bekijken!). Deze route brengt je langs verschillende locaties, zo kom je langs het Scheepvaartmuseum, De Aa-kerk, de Rijksuniversiteit en de Martinitoren. Ook het Forum, het Pepergasthuis en de Oosterpoort liggen op de route.

Natuurgebied Kardinge

Ben jij op zoek naar een rustige wandeling door een mooi stukje natuur? Dan is deze wandelroute door het natuurgebied bij Kardinge een aanrader. Deze wandeling ligt op slechts 15 minuten fietsen van de Grote Markt. De route is ongeveer 5 kilometer, en is uit te breiden tot 8 kilometer.

Eerst leidt de route je langs prachtige graslanden en moerassen. Vervolgens door bossen rijk aan vogels, insecten en runderen. Daarnaast kom je ook het Sportpark tegen en uiteindelijk de Kardingeplas (om misschien wel een duik in het water te nemen).

Foto: Groningen Beeldbank (Stella Dekker Fotografie)

Horeca wandeling door het centrum

Als je liever de stad aan de hand van horecagelegenheden ontdekt, dan is deze route een leuk uitgangspunt. Deze route gaat namelijk langs de allerleukste koffie en lunchcafés in het centrum van de stad. Een gezellige wandeling en een lekkere lunch met een drankje tussendoor, wat wil je nog meer?

De route begint bij de Westerhaven en is ongeveer 4 kilometer lang. Cafés die je onderweg tegenkomt zijn onder andere Wadapartja, Blue Bananas Pancakes Café, Kattencafé Op z’n Kop, The Donut Company, The Smooth Brothers, Your Daily Teacup, de Drie Gezusters en Pigalle. Tijdens het wandelen kun je een hapje en drankje doen bij een café naar keuze, of natuurlijk meerdere cafés voor de echte liefhebber.

Europapark wandeling

Eens wat anders dan anders, deze leuke wandelroute net buiten het centrum van de stad laat je kennismaken met het zuiden van de stad. Deze route begint bij het Hoofdstation en gaat via de Oosterpoortwijk naar het moderne Europapark. Vervolgens loop je door het prachtige Sterrebos weer terug naar het Hoofdstation.

Onderweg zijn er verschillende interessante highlights te zien. Denk aan het nieuwe Helperpark en het FC Groningen stadion. De route is ongeveer 6 kilometer.

Foto: Pepijn Koning (Discover Groningen)

Historische wandelroute

Tot slot deze wandelroute die je meeneemt langs de meest interessante historische bezienswaardigheden, gebouwen en plekken van de stad. De wandeling is ongeveer 8 kilometer. Houdt je van lange wandelingen en wil je meer te weten komen over de historie van de stad? Dan kun je deze route niet missen!

Onderweg kom je langs het Groninger Museum, de Nieuwe Kerk, het Guyotplein, de Rijksuniversiteit, het Martinikerkhof en de Aa-kerk. Ook loop je door en langs de Prinsentuin, de Joodse Synagoge, de Stadsschouwburg en verschillende (verborgen) gasthuizen.

Wandelroutes

Er zijn dus nog genoeg wandelroutes te ontdekken in Groningen. Of je nou meer van de horeca, de natuur of de historie bent. Onze uitgestippeld wandelroutes zijn vanaf nu gemakkelijk terug te vinden op deze pagina. We blijven constant nieuwe routes toevoegen.

Alle wandelroutes

Noa Pluis

Dit artikel is geschreven door Noa Pluis

Noa is een geboren en getogen Groninger. Ze houdt van de gezellige cafés, restaurantjes en winkelstraten en natuurlijk ook de rustige natuur in de buurt van de stad. Ze schrijft over de interessante plekken en activiteiten die Groningen als stad te bieden heeft.

Lees ook