donderdag 14 oktober 2021 • 6 minuten leestijd
Ritselende bladeren onder je schoenen, vallende kastanjes uit de bomen en speuren naar paddenstoelen. De herfst is in volle gang. In de herfst kun je heerlijk wandelen met het najaars zonnetje op je gezicht en even ontkomen aan de drukte.
Rondom Groningen zijn tal van mooie plekken om even helemaal je hoofd leeg te kunnen maken en heerlijke te kunnen genieten van de herfstachtige bossen en wandelpaden. Hieronder vind je onze verzameling van prachtige plekken en wandelroutes rondom Groningen.
Vlakbij het dorpje Paterswolde, net buiten de stad, ligt het landgoed Vennebroek. De eindeloze paden langs velden, eiken- en beukenlanen en door prachtige parkbossen nemen je mee in een koninklijke omgeving. Rond deze periode heeft het landgoed een adembenemend herfstig uiterlijk. Je vindt er ook meer dan 200 verschillende soorten paddenstoelen. Als je goed kijkt spot je misschien wel de zeldzame avondroodstekelzwam.
Aan de zuidkant van het natuurgebied ligt Huis Vennebroek, het oude koetshuis dient tegenwoordig als informatiecentrum. Het huis wordt omringd door meer dan 300 oude kastanjebomen.
Naast landgoed Vennebroek is natuurgebied het Friesche Veen te vinden. Hier vind je verschillende landschappen. Moerasbos wordt afgewisseld door rietland. Vanuit de vogelkijkhut spot je verschillende bijzondere vogels. In de Friesche Veen heeft zich een grote aalscholverkolonie gevestigd.
Het natuurgebied heeft een bijzondere soort plantengroei, want je vindt er namelijk appelbomen, druiven, frambozenstruiken en aalbessen. Dit komt doordat de dijk in het natuurgebied verstevigd is met ‘stadsafval’ hiermee kwam ook afval uit de stadstuinen mee, vandaar deze bijzondere begroeiing.
Op de grens van Groningen en Drenthe zijn de Onlanden te vinden. Dit natuurgebied is niet alleen een prachtige plek om even tot rust te komen en te wandelen, maar heeft ook een belangrijke functie. Het natuurgebied dient namelijk ook als waterbergingsgebied voor de stad Groningen.
Het natuurgebied is rijk aan verschillende bijzondere diersoorten zoals de bruine kiekendief, de zeearend, Exmoorpony’s, de grote zilverreiger en nog vele andere dieren. Vanaf de uitkijktoren kun je genieten van al het moois dat de Onlanden te bieden heeft. Op alle verschillende niveaus zie je het gebied vanuit een ander perspectief en op de achtergrond zie je de skyline van Groningen. Kortom, genoeg reden voor een bezoekje.
Het Noordlaarderbos is een sprookjesbos vol geschiedenis. De karrensporen uit de Middeleeuwen zijn nog zichtbaar in de hoogteverschillen. Vroeger liep op deze plek namelijk een veel gebruikte handelsroute tussen Groningen en Coevorden. Daarnaast vind je er oude grafheuvels uit de tijd ver voor de Middeleeuwen, deze heuvels zijn minimaal 2500 jaar oud.
Even verderop in het bos vind je de Galgenberg, ook wel het Heilige Bergje. Vlakbij het Nivon natuurvriendenhuis vind je een heuvel met een rij grote dennenbomen. Er gaan verschillende verhalen rond over deze heuvel. Één van deze verhalen is dat hier misdadigers terecht werden gesteld. Een ander verhaal is dat de heuvel gebruikt werd om een godsdienstige boodschap bekend te maken.
Het Noordlaarderbos is de thuishaven van verschillende roofvogels, zoals de sperwer, havik en de ransuil. Als je geluk hebt spot je er na zonsondergang een steenmarter of een das.
Op ongeveer 15 km van Groningen ligt Appelbergen. Net als het Noordlaarderbos was ook de Appelbergen onderdeel van de handelsroute tussen Groningen en Coevorden.
Het natuurgebied telt verschillende soorten landschappen: bossen, vliegdennen, heide, stuifzanden en moerassen. Dit is de thuishaven van verschillende dieren. Als je goed oplet zie je bijzondere reptielen zoals de adder, levendbarende hagedis en de ringslang.
De Appelbergen heeft een rijke historie. Tijdens de Meistaking in 1943 werden er zestig man omgebracht waarvan 34 op een ‘’onbekende’’ plek zijn begraven. Dit werd gedaan als intimidatiemethode om zo de Meistaking tot stoppen te roepen. Eind 1945 werd in de Appelbergen een plek aangewezen waar men de slachtoffers had verstopt. Een paar jaar later bleken er nog meer vermisten begraven te liggen in de Appelbergen.
Iets verder van de stad, op ongeveer 35 kilometer vanaf Groningen vind je het Boomkroonpad. Hier beleef je een unieke ervaring, op het Boomkroonpad waan je je namelijk even in een echt sprookje. Je wandelt tussen de boomtoppen door het bos heen. Het hoogste punt in het boomkroonpad is maar liefst 22,5 meter hoog.
Naast het boomkroonpad is er rondom het buitencentrum nog veel meer te beleven voor jong en oud. Het gebied bevat een speelbos en prachtige natuur om even helemaal tot rust te komen. Ook is het boomkroonpad het begin van verschillende wandelroutes door de bossen van Gieten-Borger.
Op 15 minuten fietsen vanaf het centrum van Groningen is natuurgebied Kardinge te vinden, een verrassend stukje natuur. Het natuurgebied bevat veel bloemrijke bermen en graslanden. In dit natuurgebied loopt het Natuurbeleefpad Beijumerbos. Tijdens deze route kom je verschillende stukken natuur tegen, van prachtige velden tot kleine plassen. De route biedt ook verschillende rustplekken om even in stilte te genieten van het gezang van zandvogels.
De route is 3.4 kilometer lang. Het Natuurbeleefpad is ook af te leggen voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Het pad bevat geen hoge bruggen, drempels of andere belemmeringen.
30 kilometer van de stad vind je het Friese dorpje Bakkeveen. In het natuurgebied het Mandefjild liggen de Bakkeveense duinen. Rond deze grote zandverstuiving lopen verschillende wandelroutes door de bossen, heidevelden en vennen. Als je geluk hebt vang je een glimp op van Drentse heideschapen of Exmoorpony’s.
Ook in het Mandefjild zitten sporen van historische gebeurtenissen. Er loopt een belangrijke verbindingsroute tussen de provincie Drenthe en Friesland. Deze weg staat beter bekend als de ‘’holle weg’’ Het natuurgebied is uitgeroepen tot een Natura 2000 gebied, dit houdt in dat het gebied op Europees niveau wordt beschermd.
De grote zandverstuiving, de Zeegser Duinen zijn een heerlijke plek om even helemaal tot rust te komen. Wandelen over de duinen, bossen of heidevelden. Vroeger werd dit prachtige stukje natuur beschouwd als woeste grond, maar tegenwoordig is het één van de mooiste wandelplekjes van Drenthe.
De jeneverbes was hier vroeger helemaal in zijn element, omdat de grond hier perfect voor was. Toen de jeneverbes eenmaal gevestigd werd, kwamen er verschillende soorten bomen bij. Zo ontstonden er gevarieerde bossen rondom de Zeegser Duinen.
Op ongeveer 15 kilometer vanaf Groningen is landgoed Nienoord te vinden. Nienoord staat bekend om het familiepark, maar je kunt op dit landgoed ook heerlijk wandelen. Loop door oude bossen en landerijen en waan je even terug in de tijd. Middenin het landgoed vind je namelijk Borg Nienoord. Deze borg is gebouwd in 1542 en kent een rijke historie, veel belangrijke families hebben hier namelijk geleefd. Op het landgoed zijn drie wandelpaden uitgestippeld, maar je kunt natuurlijk ook zelf op avontuur gaan.
Maaike is een geboren en getogen Groningse, ze houdt van de gezelligheid van de stad en de nuchterheid van de mensen. Ze studeert communicatie en schrijft over al het leuks dat Groningen te bieden heeft.