NL

11 x typische Groningse winkels

woensdag 10 juni 2020 4 minuten leestijd

11 x typische Groningse winkels
Foto: Het Kado Café

De Martinitoren, studenten, het bruisende uitgaansleven, kroegen die geen sluitingstijden kennen en een eierbal uit de muur zijn typisch Groningen. Het zijn waarschijnlijk  de eerste dingen die je te binnen schieten als je aan Groningen denkt. Maar Groningen heeft ook winkels die niet weg te denken zijn uit de stad.

In het centrum zijn tal van winkels te vinden die typisch Groningen zijn. Deze winkels zijn alleen in Groningen te vinden en mag je zeker niet missen als je in Groningen bent. 

Etenswaren

Groningen is veel markten rijk maar Le Souk is misschien wel de meest bijzondere. Le Souk, wat in het Arabisch markt betekent, is erg geliefd onder Groningers en toeristen. De winkel heeft een groot assortiment aan Noord-Afrikaanse delicatessen en kruiden. Toen eigenaar Mohammed Kemmoun in 1982 naar Groningen kwam voegde hij de Arabische markt aan het hoge noorden toe. Het is nu echt deel van Groningen.

Foto: Stella Dekker Fotografie (Marketing Groningen)

Iedere Groninger kent Droppie wel. De vrolijke etalage en kleurige luifels springen er meteen uit. Al sinds 1972 is Droppie er voor de Groningse zoetekauw en toerist. In de winkel heb je keus uit 300 verschillende soorten snoep. Het liefst zou je ze natuurlijk allemaal proberen.

Foto: Ines Oliveira ( Discover Groningen )

Een goed wijntje voor bij het eten vinden kan lastig zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Bij Barrel wijnwinkel krijg je het juiste advies.  Eigenaar Martijn Fernhout is na zijn studententijd blijven hangen in Groningen. Na de oprichting van Wijnbar Barrel is hij ook de wijnwinkel gestart. De wijnen van Wijnbar Barrel, boeken over wijn en leuke accessoires vind je in de wijnwinkel. 

Uniek is het zeker, een winkel die alleen soep verkoopt. De Soepwinkel vind je alleen in Groningen aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat. De soepwinkel verkoopt exotische en oerhollandse soepen. Natuurlijk kan je ook kiezen voor de Groninger mosterdsoep.

Foto: Soepwinkel

Met Hollandse en boerenkazen is de Groninger kaasboetiek typisch Groningen. De boetiek verkoopt veel producten uit de streek en leuke Groningse souvenirs. Voor een lekker nootje of zoutje bij de kaas kan je terecht bij Tres bien. Tres bien klinkt misschien niet zo Gronings, maar is zeker een geliefde winkel die alleen in Groningen te vinden is. De winkel verkoopt noten, bonbons, pitten, zaden en meer. Alle producten zijn vers en van de beste kwaliteit. 

Foto: Groninger Kaasboetiek

Groningser kan het bijna niet. Knols Koek verkoopt traditionele Groninger koeken. Al sinds 1923 is Knols Koek te vinden in Groningen. De heerlijke koeken worden nog steeds gemaakt volgens opa’s recept. Een mooi stukje geschiedenis. 

Foto: Facebook Knol’s Koek

Warenwinkels

Op zoek naar een boek over Groningen? Dan ben je bij Boekenhandel Godert Walter aan het juiste adres. De kleine, maar fijne boekhandel verkoopt Nederlandse, Franse, Engelse en Duitse literatuur en nog veel meer. Al meer dan 75 jaar kan je terecht bij deze Groningse boekhandel. 

Groningen heeft niet alleen multiculturele inwoners, maar ook winkels. Bijvoorbeeld Batsu. Batsu haalt een klein stukje Japan naar Groningen. Met Japanse workshops en heerlijke theeën is Batsu uniek. De kleine maar fijne winkel zit bijna naast de Hoge- en Lage der Aa en zit daarmee op een van de mooiste plekjes van Groningen.

Foto: Lisanne van Essen ( Discover Groningen )

In de gezelligste winkelstraat van Groningen zit sieradenwinkel Fris. Fris is niet zomaar en sieradenwinkel. Bij Fris koop je kralen, draden, bedeltjes en sluitingen. Om zo je eigen Groningse sieraad te ontwerpen. De zusjes Claudia en Daniëlle zorgen ervoor dat er wekelijks nieuwe onderdelen te vinden zijn. 

Foto: Wirwar

Spelletje hier, spelletje daar. Bij Wirwar raak je pas echt in de war. De winkel verkoopt allee spellen en is daarmee uniek in Groningen. Een gezellige kleine winkel waar je je volgende favoriete spel kunt vinden. Een andere gezellige winkel is het Kadocafe. Bij het Kadocafe vind je voor iedereen het perfecte cadeau. Naast cadeaus vind je er de grootse theekast van Nederland. 

Natuurlijk heeft Groningen nog veel meer leuke winkels die je niet mag missen. Wat vind jij typisch Groningen? Laat het ons weten via Facebook

Lisanne van Essen

Dit artikel is geschreven door Lisanne van Essen

Lisanne studeert communicatie en heeft een passie voor schrijven én Groningen. Ze brengt je graag op de hoogte van alle ins en outs van de stad Groningen.

Lees ook