NL

Watertoren West ondergaat grootschalige verbouwing en renovatie

woensdag 7 oktober 2020 2 minuten leestijd

Watertoren West ondergaat grootschalige verbouwing en renovatie
Peter Wiersema

Binnenkort start de verbouwing en renovatie van de watertoren aan de Hofstede de Grootkade. Er liggen grote plannen klaar. Zo komen er twaalf appartementen, een expositieruimte op de begane grond en ruimte voor een bedrijf of horeca in de top met spectaculair uitzicht over de stad.

Geschiedenis

De watertoren aan de Hofstede de Grootkade, beter bekend als ‘Watertoren West’ werd gebouwd en in gebruik genomen in 1912. De toren is ontworpen door stadsarchitect J.A. Mulock Houwer.

Met een hoogte van maar liefst 56,3 meter is de watertoren één van de hoogste watertorens in Nederland. De toren beschikte vroeger over twee plaatijzeren reservoirs boven elkaar. Één oorspronkelijk hangbodemreservoir van 1000m3. In 1925 kwam hier een tweede, iets kleiner waterreservoir bij.

Tijdens de bevrijding van de stad Groningen in 1945 is het bovenste reservoir onherstelbaar verwoest door Canadees artillerievuur. De watertoren is eind 2013 buiten gebruik gesteld door Waterbedrijf Groningen. Niet lang daarna is de toren verkocht.

Foto: pdb design

Ontwerp

Niet alleen krijgt de watertoren dus 12 appartementen, ruimte voor een horecagelegenheid en een expositieruimte, ook wordt de omliggende ruimte omgetoverd tot een groen plantsoen. Vroeger stond er een houtopslag op deze locatie. In het groene plantsoen zullen bergingen geplaats worden. De bergingen zullen afgewerkt worden met verticaal geplaatste delen van hout. Dit zal iets weg hebben van de voormalige houtopslag.

Het nieuwe ontwerp zorgt ervoor dat de watertoren van een ontoegankelijk gebouw wordt getransformeerd tot een gebouw met een open karakter. Dit gebeurt onder andere door de nieuwe gebruikersfuncties zoals de galerie, wonen en de horecafunctie. De veranderingen komen terug in het uiterlijk van de watertoren zodat de buitenwereld een kijkje krijgt in de nieuwe architectuur en de verschillende functies.

Veranderingen

De watertoren zal nieuwe ramen krijgen en de hoofdingang gaat extra benadrukt worden. Daarnaast zal er een tweede ingang worden gebouwt. Deze toevoegingen aan de watertoren hebben een moderne, geabstraheerde stijl. Deze stijl is afgeleid van de oorspronkelijke bouwstijl. Hierdoor krijgt de watertoren een mix van eigentijds, opvallend en historisch aanzicht.

De nieuwe hoofdentree van de watertoren krijgt een subtiele boogvormige luifel met daarachter een glazen voorportaal. Hierdoor kunnen de robuuste houten deuren behouden worden en open blijven.

Foto: pdb design

Maaike Pruim

Dit artikel is geschreven door Maaike Pruim

Maaike is een geboren en getogen Groningse, ze houdt van de gezelligheid van de stad en de nuchterheid van de mensen. Ze studeert communicatie en schrijft over al het leuks dat Groningen te bieden heeft.

Lees ook