NL

Trotse Stadjers – René en Helena van PlukN

woensdag 24 november 2021 4 minuten leestijd

Trotse Stadjers – René en Helena van PlukN
Foto: Anouk Mos

In de rubriek “Trotse Stadjers” geven wij het woord aan bekende én onbekende bewoners van Groningen. Wie zijn deze Groningers eigenlijk? En wat maakt hen zo trots op de stad? We ontdekken Groningen door de ogen van deze echte locals, of ze hier nou geboren en getogen zijn of pas een tijdje wonen. Let’s Discover Groningen!

In deze editie geven we René en Helena het woord, de drijvende krachten achter PlukN. Zij delen graag hun favoriete plekken in de stad en vertellen wat ze zo leuk vinden aan Groningen.

“In Groningen kan heel veel en dat maakt de stad heel speciaal”

Foto: Stella Dekker (Marketing Groningen)

Over PlukN

PlukN is een voedselbos gelegen in het Westpark. René en Helena zijn vorig jaar begonnen met de aanleg van dit bos en hopen dat er over een aantal jaren een prachtig bos staat, vol met voedsel.

Het concept is natuur-inclusieve landbouw, dit houdt in dat de natuur zo min mogelijk belast wordt. Het is daardoor ook een hele duurzame manier van voedsel produceren. Het voedselbos is voor iedereen toegankelijk. In het prachtige park zijn ook verschillende dieren te vinden, zo lopen er parelhoenen en varkentjes rond.

Foto: Jesse Huisman

Over René en Helena

René (33) en Helena (31) komen allebei van oorsprong niet uit Groningen. Ze zijn zo’n tien jaar geleden naar Groningen gekomen. Naast PlukN hebben ze beiden ook nog ander werk. Zo is Helena secretaresse en geeft René les op een middelbare school.

Beide zijn ze trots op Groningen, omdat de stad zo innovatief is: “In Groningen kan heel veel en dat maakt de stad heel speciaal”. Wat Groningen volgens René en Helena onderscheid van andere steden is hoe saamhorig het is. Sinds ze PlukN zijn begonnen merken ze dit ook vooral binnen de ondernemers in de stad. Iedereen staat voor elkaar klaar en helpt elkaar. Dit geeft een heel vertrouwd gevoel.

Foto: Koko Toko

Favoriete plekken in de stad

De favoriete winkel van René en Helena is Koko Toko. Deze winkel staat helemaal in het teken van duurzaamheid. Ze kwamen hier altijd al graag en hebben inmiddels ook hun eigen PlukN collectie in deze winkel hangen.

De leukste cafés zijn volgens René en Helena te vinden op het Suikerterrein. “Op het Suikerterrein is altijd een fijne vibe, het is lekker alternatief”. Hier doen ze graag een drankje bij Rebel Rebel. Rebel Rebel is een hostel gemaakt van containers. Het past helemaal in het straatje van René en Helena, want in dit hostel is duurzaamheid erg belangrijk.

Daarnaast zijn ze vaak in het Stadspark te vinden. Dit is dan ook kun favoriete stukje natuur in de stad Groningen. Toen ze PlukN opzetten hebben ze vele uren door het Stadspark gewandeld en hier veel inspiratie opgedaan, vooral op de kleine olifantenpaadjes.

Foto: Lineke Kremer

De stad ontdekken

“De beste manier om de stad te ontdekken is lopend. Wij hebben bijna zeven jaar in het centrum gewoond en gebruikten bijna nooit de fiets”. Buiten de stad is de fiets natuurlijk wel handig, helemaal omdat ze nu in een tiny house wonen vlak naast het voedselbos.

Best bewaarde geheim

Een plek die iedereen zou moeten ontdekken volgens René en Helena is De Loods. De Loods is een horecagelegenheid die nog niet zo lang geleden geopend is. Je kunt hier evenementen organiseren, maar het is ook de juiste plek voor een zakelijke lunch of bruiloft. Zelf zijn ze hier regelmatig te vinden.


Ben of ken jij iemand die ook trots is op de stad Groningen, en wil je je favoriete plekken graag delen? Laat het ons weten en neem contact met ons op via redactie@discovergroningen.com.

Lisa Faber

Dit artikel is geschreven door Lisa Faber

Lisa komt uit het Flevolandse Dronten, ze studeert aan de Hanzehogeschool. Ze vind het leuk om nieuwe plekken te ontdekken. Ze houdt van gezelligheid om zich heen en brengt dan ook de leukste plekken in Groningen in kaart.

Lees ook