NL

Trotse Stadjers – Cartograaf Sebas van den Brink

woensdag 6 oktober 2021 5 minuten leestijd

Trotse Stadjers – Cartograaf Sebas van den Brink
Foto: Mariëlle Gebben (MRLL)

In de rubriek “Trotse Stadjers” geven wij het woord aan bekende én onbekende bewoners van Groningen. Wie zijn deze Groningers eigenlijk? En wat maakt hen zo trots op de stad? We ontdekken Groningen door de ogen van deze echte locals, of ze hier nou geboren en getogen zijn of pas een tijdje wonen. Let’s Discover Groningen!

In deze editie geven we Sebas van den Brink het woord. Hij deelt graag zijn favoriete plekken in de stad en vertelt wat hij bijzonder vindt aan Groningen.

“Elke keer als ik weer naar Groningen kom en de trein uitstap, adem ik altijd even diep in: de lucht is hier zoveel schoner!”

Foto: Sebastiaan van den Brink

Over Sebas van den Brink

Sebas is grafisch ontwerper en ontwerpt verschillende zaken zoals kaarten, animaties en logo’s. Dit doet hij al ruim twaalf jaar zelfstandig vanuit zijn studio, Studio Sebas van den Brink. Van kinds af aan had hij al een passie voor ontwerpen. Zo kwam hij uit bij de Kunstacademie in Groningen, “hier kwam ik erachter dat ik het vertellen van verhalen heel leuk vond en toen ben ik begonnen met het maken van video’s en animaties.”

Sebas heeft zijn eigen stijl en kiest daarom zijn eigen projecten uit. Als kind ontwikkelde hij een fascinatie voor ontwerpen. Zijn vader werkte bij het waterbedrijf in Groningen als technisch tekenaar en had altijd papier, pennen en tekenspullen mee. “Ik denk dat mijn vader mij heeft aangestoken”. Op een gegeven moment wist Sebas dat hij zelf dingen kon bedenken op papier en vond hij het fijn om hierin te ontsnappen en zijn eigen wereld te bedenken. Nu komt hij vaak bij kunstwinkel Flokstra om teken- en schilderspullen te kopen voor zijn ontwerpen.

Sebas is niet geboren in Groningen, maar zijn allereerste herinneringen komen hier wel vandaan. Toen hij drie jaar oud was verhuisde hij met zijn familie naar Groningen. “De Groningse Kinderboekhandel in de Stoeldraaierstraat waar ik vroeger als kind kwam zit er nog steeds. Iets wat ik nooit meer zal vergeten is de Grote Vriendelijke Reus die daar in de etalage stond. “Ook herinnert hij zich de rode bussen die toen nog over de Grote Markt reden. “En achterop de fiets bij mijn moeder door de Korrewegwijk richting Beijum, waar we toen woonden.” Dat zijn voor hem fijne herinneringen aan Groningen.

Foto: Peter Wiersema

Groningen door de ogen van Sebas

Volgens Sebas is Groningen een soort enclave en voelt het altijd heel groot en stedelijk. Hij is erg trots op de stad. Daarnaast heeft de stad een schonere lucht dan in bijvoorbeeld de Randstad, “dat is laatst in het nieuws ook weer gebleken”. Zijn familie komt deels uit de Randstad, “elke keer als ik dan weer naar Groningen kom en uit de trein stap dan merk ik dat de lucht zoveel schoner is.” Ook vind Sebas de stad rustiger, desondanks leeft het hier wel en is de stad erg bruisend. De stad zou hij als gul, open en vernieuwend beschrijven. Ook is de gunfactor hier heel hoog, “dat merk ik ook bij de ondernemers onder elkaar”.

Wat Groningen volgens hem zo bijzonder maakt is dat de stad veel nieuwe dingen durft te ondernemen, zoals het Forum en het verkeerscirculatieplan van de jaren ’70 (het autovrij maken van het stadscentrum). “Dat waren toen vrij innovatieve dingen”. Ook de oudere gebouwen zoals de Martinitoren, het Stadhuis, het station en alle historie vindt hij heel gaaf. “Als er een gebouw is dat opvalt qua architectuur dan is dat toch echt wel het Groninger Museum“.

Bovendien vindt Sebas de mentaliteit van de mensen heel fijn. Ze zijn heel vriendelijk, direct en tegelijkertijd ontspannen ook echte aanpakkers , ontzettend divers en lekker nuchter, “ze zijn hier niet zo gehaast en de mentaliteit van niet zeuren, maar gewoon doen voel je in de stad”.

Foto: Thom de Bie (Discover Groningen)

Favoriete plekken in de stad

Sebas heeft een aantal plekken in de stad waar hij graag komt. Zijn favoriete café is Café de Minnaar in de Kleine Rozenstraat. Hij kan niet wachten om daar binnenkort weer eens heen te gaan. Ook Brouwerij Baxbier aan de Friesestraatweg vindt hij een toffe plek.

Een stukje natuur waar Sebas vaak komt om te wandelen is het Roege Bos in de wijk De Held, vanwege de rust en de mooie natuur.

Best bewaarde geheim

Een plek die Sebas onlangs ontdekt heeft is de recreatieplas bij Hoogkerk, “daar kun je lekker zwemmen, het is niet druk, het water is goed en je kunt er ijs kopen”. Ook ontdekte hij dat er een hele grote speeltuin zit in de wijk de Buitenhof, waar kinderen kunnen spelen. Een tijdje geleden kwam hij erachter dat er een watertoren staat aan de Noorderbinnensingel. Deze toren wordt nu gebruikt als vergaderruimte, “dat is echt een gave plek die vaak over het hoofd wordt gezien. Het is een mooi industrieel stukje erfgoed middenin de stad, dat je gezien moet hebben.”

De stad ontdekken

De beste manier om de stad te ontdekken is volgens Sebas wandelend. Zelf ontdekt hij andere steden ook op deze manier. “Groningen kun je prima wandelend ontdekken en door om je heen te kijken. Je kunt desnoods de fiets pakken, want er valt genoeg te ontdekken.” Zo is er veel straatkunst om te bekijken. Ook in Paddepoel en de Oosterhamrikkade worden nieuwe moderne gebouwen gebouwd, “dus ik zeg lopen, lopen, lopen.


Ben of ken jij iemand die ook trots is op de stad Groningen, en wil je je favoriete plekken graag delen? Laat het ons weten en neem contact met ons op via redactie@discovergroningen.com.

Noa Pluis

Dit artikel is geschreven door Noa Pluis

Noa is een geboren en getogen Groninger. Ze houdt van de gezellige cafés, restaurantjes en winkelstraten en natuurlijk ook de rustige natuur in de buurt van de stad. Ze schrijft over de interessante plekken en activiteiten die Groningen als stad te bieden heeft.

Lees ook