NL

Groningen in ontwikkeling: Een kijk op aankomende bouwprojecten

vrijdag 11 december 2020 6 minuten leestijd

Groningen in ontwikkeling: Een kijk op aankomende bouwprojecten
Foto: oosterhamrikkade-karaat.nl

Groningen is continu in beweging, er zijn tal van nieuwbouw en infrastructuurprojecten in de stad in ontwikkeling. Overal in de stad wordt gebouwd aan projecten om de stad beter leefbaar te maken en meer woonmogelijkheden te creëren. De skyline van de stad verandert dan ook constant, maar niks zal het uitzicht van de Martinitoren verstoren.

Ook in 2021 en daarna wordt er in Groningen stevig doorgebouwd, we hebben de belangrijkste en grootste projecten voor je verzameld die momenteel worden gerealiseerd of uitgewerkt worden.

Friesestraatweg

De Friesestraatweg is een bekende en belangrijke weg in en naar de stad. Dit is een van de redenen waarom juist op deze plek nieuwe woonmogelijkheden gecreëerd worden. De zone langs het Reitdiep ondergaat momenteel een volledige metamorfose, van industrieterrein naar een fijn leefgebied.

Crossroads is een project wat zich richt op een mix van verschillende woningen voor verschillende doelgroepen zoals jongeren, starters, gezinnen en senioren. Het plan maakt onderdeel uit van de visie voor de hele Reitdiepzone van de Gemeente Groningen. Langs het Reitdiep blijft ruimte voor een groene route die de gebouwen aan de Friesestraatweg met elkaar verbindt.

Bij project Friesestraatweg 175 ligt de focus op de middenhuur appartementen in de stad. Met appartementen van 50m2 tot 80m2 zijn deze woningen geschikt voor 1 á 2 persoonshuishoudens. Ook Dykstaete richt zich op de ontwikkeling van appartementen voor 1 á 2 persoonshuishoudens. De woningen zullen rond de 70m2 en 95m2 worden. In het plan is een binnentuin opgenomen die zicht geeft op het Reitdiep. Bij Portland staat de ontwikkeling van appartementen en jongerenhuisvesting centraal.

Zernike Campus en UMCG

Ook op de Zernike Campus staat de tijd niet stil. Hier wordt bijvoorbeeld een nieuw innovatiecentrum gebouwd: Het innovatiecentrum Chemie en Engineering. Het Innovatiecentrum zal een plek worden voor groei & samenwerking. Verschillende onderzoeksgerichte bedrijven zullen hier vestigen. Ook de bouw van de Feringa Building is in volle gang. Dit zal het nieuwe gebouw voor de Faculty van Science en Engineering worden.

Bij het UMCG wordt het Universitair Centrum Psychiatrie gerealiseerd. In het gebouw komt plek voor patiëntenzorg, onderzoek en onderwijsfuncties. Het complex zal ongeveer 14.000m2 worden. Bij het ontwerp staat zonlicht centraal. Alle kamers zullen gericht zijn op de ochtendzon en de huiskamers en tuinen zullen middagzon krijgen. Bovenop de eerste verdieping, de therapieruimtes, zal een daktuin komen te liggen. Op de Healthy Ageing Campus staat de komende jaren ook veel te gebeuren.

Stadscentrum

Ook in het centrum wordt druk gebouwd, bijvoorbeeld in de Rode Weeshuisstraat waar Mercado verrijst. Hier worden een overdekte markt, appartementen en penthouses gerealiseerd. Daarnaast komen er groene terrassen en buitenruimtes. Aan de Grote Markt is het Westcord Market Hotel eindelijk bijna klaar. Een hotel met 123 kamers verdeeld over zes verdiepingen. Het hotel zal een terras, bar, lobby, eigen keuken en bakkerij krijgen.

Op het Ebbingekwartier worden de laatste lege bouwkavels momenteel volgebouwd. Appartementengebouw De Kroon is speciaal voor urban-city-lovers ontworpen. De appartementen hebben een groot oppervlakte en ieder appartement heeft een balkon met uitzicht over de stad. Hier tegenover wordt druk gebouwd aan de Kunstwerf: nieuwe huisvesting voor vier theatergezelschappen aan de Bloemsingel.

Oosterhamrikzone

Aan de Oosterhamrikkade is recent gestart aan de bouw van Karaat. Dit is een appartementencomplex met gasloze en energiezuinige woningen. Deze woningen zullen gebouwd worden in de industriële stijl van de kade. Naast Karaat komt plaats voor Talent. Ook dit zal een groot appartementencomplex worden, dit gaat om huurwoningen.

Compacte stad

Groningen wordt steeds populairder en de stad telt dan ook steeds meer inwoners. De woningbouw moet zich hieraan aanpassen. Om de stad compact te houden worden er in verschillende wijken nieuwe woontorens gebouwd.

In de Wijert zal appartementencomplex Groot Zuid komen te staan, een complex met een luxe uitstraling. De appartementen bestaan uit grote en kleine varianten. Daarnaast heeft het complex ook stadsvilla’s langs de straat. Helemaal bovenin komt een groot penthouse. Even verderop moet de vernieuwde Vondelflat gerealiseerd worden, onder de naam Project Q zal hier een nieuw wooncomplex voor senioren gebouwd worden.

Nadat de bouw van de Werkmantoren is afgerond zijn de plannen voor een nieuwe woontoren bij de Reitdiephaven recent een nieuw leven in geblazen. Voor de festivallocatie aan de Reitdiephaven liggen er plannen voor een nieuw appartementencomplex.

Er liggen al een aantal jaar plannen voor een woontoren voor studenten aan de Vryedemalaan. De woontoren zal een verbindende schakel worden tussen de Oosterparkwijk en het centrum. Er wordt ook gewerkt aan plannen voor een nieuwe woontoren aan de Hereweg.

Infrastructuur

Het Hoofdstation ondergaat een grootschalige verbouwing. Het historische stationsgebouw zal worden behouden, de rest van het station wordt een nieuw leven in geblazen. In dit plan zal het busstation uitgebreid worden, er komen 8.000 nieuwe fietsparkeerplekken, een fietstunnel, voetgangerspassage aan zowel de noord- en zuidkant en nieuwe, langere treinperrons.

Naast het spoor wordt er ook druk gebouwd aan de weg. De Zuidelijke Ringweg ondergaat een grote verbouwing wat zal leiden tot betere bereikbaarheid van de stad. Er zullen nieuwe af- en toeritten ontstaan en meer rijbanen worden gecreëerd. Ook zal het drukke Julianaplein zijn stoplichten verliezen. In de toekomst zal ook de Westelijke Ringweg op de schop gaan. Het is de bedoeling om hier aansluitend op de Zuidelijke Ring mee te beginnen.

Stadsvernieuwing

Op het voormalige Suikerunieterrein wordt een nieuw stadsdeel gecreëerd. Hier zal ruimte komen voor 2.500 tot 5.000 woningen. Dit zal een mix worden van wonen, werken, recreatie en onderwijs, deze nieuwe wijk gaat de Suikerzijde heten. Dit nieuwe stadsdeel zal een goede verbinding krijgen met de binnenstad door onder andere, nieuwe bruggen, een fietstunnel en op termijn een tunnel onder het spoor door.

Ook langs het Eemskanaal zal een nieuw stadsdeel gebouwd worden. Stadshavens wordt een wijk met koopwoningen, (sociale)huurwoningen en bedrijfspanden. Alles zal duurzaam en aardgasvrij gerealiseerd worden. De historische gebouwen die er al staan worden verwerkt in het nieuwe ontwerp. Hierdoor ontstaat er een combinatie van moderne en historische architectuur. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in groene publieke ruimte.


Kortom, er staat veel te gebeuren in de stad. Voor een actueel overzicht van de grote projecten in de stad kun je kijken op ons nieuwbouwoverzicht.

Ga naar nieuwbouwoverzicht

Maaike Pruim

Dit artikel is geschreven door Maaike Pruim

Maaike is een geboren en getogen Groningse, ze houdt van de gezelligheid van de stad en de nuchterheid van de mensen. Ze studeert communicatie en schrijft over al het leuks dat Groningen te bieden heeft.

Lees ook