NL

Trotse stadjers – Alvaro, patissier bij Smaakaron

dinsdag 9 november 2021 7 minuten leestijd

Trotse stadjers – Alvaro, patissier bij Smaakaron
Foto: Naomi Wijesinha

In deze blogserie geven wij het woord aan bekende én onbekende bewoners van Groningen. Want wie zijn deze Groningers? En wat maakt hen zo trots op de stad? In de verschillende blogs ontdekken we Groningen door de ogen van de echte locals, of ze hier nou geboren en getogen zijn of pas een tijdje wonen. Let’s Discover Groningen!

In deze editie geven we Alvaro Anjos het woord. Hij deelt graag zijn favoriete plekken in de stad en vertelt wat hij bijzonder vindt aan Groningen.

Ik ga graag naar de Vismarkt waar ik kaas haal bij de kaasdame en groente bij de Groninger biologische groentehandel, want het sociale aspect van de markt vind ik ook erg belangrijk.

Over Alvaro

Alvaro Anjos komt uit een dorpje in het midden van Brazilië genaamd Iporá. Hij was een echte boerenjongen op het platteland, en groeide op tussen de bergen, watervallen en boerderijen. Later verhuisde Alvaro naar de stad Goiânia, waar hij 4 jaar lang filosofie studeerde.

Foto: Smaakaron

Inmiddels is hij alweer 17 jaar geleden geëmigreerd naar Europa, waar hij eerst 10 jaar in Londen heeft gewoond en gewerkt heeft als chef, en vanaf 2012 als patissier. In 2014 vroeg Alvaro’s voormalige baas hem of hij patissier wilde worden in zijn nieuwe fine-dining restaurant in Groningen. Het restaurant zou overdag functioneren als patisserie en ’s avonds als restaurant. Alvaro greep dit aanbod met beide handen aan en emigreerde naar Nederland. Dit avontuur was helaas van korte duur, maar Alvaro bleef uiteindelijk toch voor de liefde in Groningen wonen.

Over Smaakaron

Alvaro specialiseerde zich in het maken van macarons en wilde hier graag mee doorgaan. Teruggaan naar Londen was niet meer interessant voor Alvaro, doordat hij de liefde in Groningen had gevonden. Samen met zijn compagnon Gerben maakte hij een plan om een eigen zaak te openen. Zes jaar geleden bedachten ze samen Smaakaron.

Smaakaron liet de Groningers voor het eerst kennismaken met macarons op de Vismarkt en bij WinterWelVaart. Een aantal jaar later kwam er een kans om een fysieke zaak te openen aan de Oude Ebbingestraat. Na even twijfelen of het niet te vroeg was, besloten ze er toch vol voor te gaan. En met succes.

Groningen door de ogen van Alvaro

Alvaro is trots op de stad door haar ontvankelijkheid.  “Nieuwe bedrijven krijgen de kans om zich te ontwikkelen, er is veel nieuwbouw en alle studenten geven een jonge vibe aan de stad.”

“Evenementen die het Noorden van Nederland worden georganiseerd zijn vaak in Groningen, doordat het een van de weinige grotere steden is wordt alles heel erg geconcentreerd. Er is altijd wel wat gaande. Dat maakt de stad erg levendig, terwijl het niet heel erg groot is.”  Hij typeert Groningen in drie woorden: jong, levendig en gezellig.

Ondanks dat Alvaro nu echt van Groningen houdt was het niet makkelijk om gewend te raken in Groningen. Hij was het snelle stadsleven van Londen gewend, in Groningen is het een stuk relaxter. Toen hij gesetteld was, was hij wel helemaal op zijn plek.

Beter dan Londen?!

“Het feit dat je overal heen kunt wandelen of fietsen maakt het comfortabel en relaxt om in Groningen te wonen. Het is hier gezelliger. Londen kan intimiderend en overweldigend zijn, zeker als chef.” Als Alvaro zou moeten kiezen, kiest hij Groningen om in te wonen en Londen voor vakanties. Hij kan dan zijn vrienden bezoeken.

Foto: Naomi Wijesinha

Stadjers en studenten

“Het is moeilijk om te generaliseren, want de mensen zijn altijd heel erg open.” Zeker omdat Alvaro als buitenlander aankwam met zijn  bijzondere ”cookies”, want zo noemden ze de macarons vaak. Wanneer iets goed is en voldoet aan de verwachtingen zijn Groningers volgens Alvaro vaak extra blij.  “De jonge mensen zijn energiek en dat maakt de stad levendig.” “Veel studenten blijven plakken in Groningen omdat ze het er zo leuk vinden.”

Volgens Smaakaron’s mede-eigenaar Gerben, die een geboren en getogen Groninger is, is de stad de afgelopen 10 jaar heel erg veranderd in positieve zin. Stadjers zijn  meer openminded geworden. Hij heeft sterk het gevoel dat het niet meer uitmaakt hoe je eruitziet. Wie je bent, welke huidskleur je hebt of seksualiteit je hebt. “Je kunt in Groningen gewoon je leven leven hoe jij het wil.”

Favoriete plekken om te eten en drinken

Het Grand Café in Hotel Prinsenhof is Alvaros favoriete restaurant, vanwege de goede sfeer en het lekkere eten. De hoofdpatissier is ook een goede vriend van hem geworden.

Daarnaast loopt Alvaro  graag langs beer& na het werk voor een lekker biertje. En eet hij graag pizza’s bij Buurman & Buurman.

Ik sta graag in de rij bij de Smooth Brothers voor de beste smoothies.

Volgens Alvaro komen er ook steeds meer plekken buiten de binnenstad die de moeite waard zijn.  “Er zijn veel gezellige upcoming barretjes en restaurants.  Op elke hoek is er tegenwoordig wel iets te vinden. Het Harbour Cafe is ook net buiten de binnenstad, dus net iets meer verborgen, maar het heeft een hele mooie locatie, zeker in de zomer.”

Foto: Stella Dekker (Marketing Groningen)

Favoriete plek in Groningen

De favoriete plek van Alvaro is met uitstek de Vismarkt. Hij vindt het geweldig dat je verse producten kunt kopen op de markt en andere locals kunt ontmoeten. Ook vindt hij de sfeer heel fijn en is het sociale aspect van de markt erg belangrijk voor hem. Hij ontmoet zijn vrienden daar en praat graag met locals.  Daarnaast gaat hij altijd naar zijn vaste marktkraampjes. Zo koopt hij graag kaas bij de kaasdame en haalt hij zijn groente bij de Groninger biologische Groentehandel.  En de Vismarkt is natuurlijk ook de plek waar Smaakaron echt begonnen is.

Mooiste herinnering

Alvaros mooiste herinnering aan Groningen is toen hij voor het eerst in Groningen aankwam. Hij was erg onder de indruk van de  levendigheid van de stad toen hij op de Grote Markt en de Vismarkt kwam.

Favoriete winkels

Naast de vele favoriete eetplekken gaat Alvaro ook graag naar winkels waar je spullen voor in de keuken kunt kopen. Zo gaat hij voor keukengerei naar Dille & Kamille en gaat hij naar TK Maxx voor mooie (snij)planken en andere decoratie voor food styling. Alvaro’s (vegan) macarons zien er nu precies zo uit als hij wil, dus vindt hij het nu tijd om het te laten zien aan de mensen op hun instagram pagina @smaakaron_groningen. Daarom experimenteert hij sinds kort graag met een professionele camera.

Foto: Stella Dekker (Marketing Groningen)

De natuur in

In het weekend gaat Alvaro graag naar het Paterswoldsemeer om met de honden te lopen. “Het Paterswoldsemeer is net buiten de stad, maar wel lekker rustig. Dit geeft direct een relaxt gevoel na een drukke werkweek.” Als het weer goed genoeg is in de zomer houdt Alvaro er ook van om daar te zwemmen en onder de fontein te staan, dat doet hem denken aan de watervallen in Brazilië. Natuurlijk is het Noorderplantsoen ook fijn om heen te gaan, het blijft een mooi park.

Foto: Alexander Postma (Discover Groningen)


Ben of ken jij iemand die ook trots is op de stad Groningen, en wil je je favoriete plekken graag delen? Laat het ons weten en neem contact met ons op via redactie@discovergroningen.com.

Dit artikel is geschreven door Annegreet Bos

Annegreet woont sinds 2016 in de stad Groningen waar ze International communication studeert aan de Hanzehogeschool. Ze houdt van reizen, fotografie en creatief bezig zijn. Daarnaast ontdekt ze graag (nieuwe) hotspots in de stad en schrijft ze daarover.

Lees ook