NL

Station Groningen ondergaat grootschalige verbouwing

woensdag 20 mei 2020 2 minuten leestijd

Station Groningen ondergaat grootschalige verbouwing
Foto: Pepijn Koning

Het Hoofdstation van Groningen gaat de komende jaren op de schop. Het station, dat vorig jaar door de NS nog werd verkozen tot het mooiste station van Nederland, ondergaat een grootschalige verbouwing. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen van dit grote project. Sinds begin mei is een groot deel van het station gestremd en wordt er hard gewerkt, dit geeft een bijzondere blik op het station.

Het station is van 6 mei tot 3 juni grotendeels gestremd om aan de vernieuwingen te werken. Stremming zullen de komende jaren nog vaker plaats gaan vinden, maar dat neemt niet weg dat we er iets heel moois voor terug gaan krijgen. Het nieuwe station wordt een mix van oud en nieuw en moet in 2023 klaar zijn.

Tijdens de werkzaamheden die deze maand plaatsvinden worden onder andere een nieuw perron met faciliteiten als een lift en trappen op station Europapark gerealiseerd, en zal  een extra spoor tussen station Groningen en Europapark aangelegd worden. Op dit traject zullen ook de sporen en bovenleiding vernieuwd worden. Maar dat is zeker niet het enige waar ProRail mee bezig is.

De huidige fietsenstallingen bij het station raken steeds voller. Het stadsbalkon en de fietsflat staat vaak bomvol met fietsen en een plekje heb je niet zo snel gevonden. Daar heb je in 2022 als het goed is geen last meer van. Met 8.000 fietsparkeerplekken en een fietstunnel wordt het station een fietshemel. De fietsenstalling komt recht onder het station te liggen en zal met roltrappen gemakkelijk bereikbaar worden.

De perronkappen die momenteel weggehaald worden zullen aan het einde van de verbouwing gerenoveerd terug worden geplaatst. Zo blijft het oude station intact met een toevoeging van een ondergrondse passage. De verbouwing neemt dus niks weg van het mooie aanzicht op het 19e eeuwse station. Wel krijgt het station een vernieuwde ingang aan de zuidkant. Een stuk praktischer dan de huidige loopbrug.

Meer weten over dit project? Op deze pagina is meer informatie te vinden over dit project.

Foto: Pepijn Koning

Foto: Pepijn Koning

Foto: Pepijn Koning

Foto: Pepijn Koning

Lisanne van Essen

Dit artikel is geschreven door Lisanne van Essen

Lisanne studeert communicatie en heeft een passie voor schrijven én Groningen. Ze brengt je graag op de hoogte van alle ins en outs van de stad Groningen.

Lees ook