NL

Rolling Stones tentoonstelling vanaf vrijdag in Groninger Museum

woensdag 18 november 2020 3 minuten leestijd

Rolling Stones tentoonstelling vanaf vrijdag in Groninger Museum
Foto: Pepijn Koning (Discover Groningen)

Na hun legendarische concert in 1999 in het Stadspark in Groningen, komen de Rolling Stones terug naar Groningen! In het Groninger Museum neem je een kijkje achter de schermen bij de grootste rockband ter wereld. Van 20 november tot en met 28 februari 2021 presenteert het Groninger museum een unieke tentoonstelling over The Rolling Stones.

The Rolling Stones: Unzipped is een tentoonstelling die terugkijkt op de meer dan 55 jaar waarin de rockband actief is. Na Londen, Azië en Amerika gaat deze tentoonstelling nu door Europa touren, met de primeur voor Groningen. De tentoonstelling werd aangekondigd door Mick Jagger in een videoboodschap.

400 unieke objecten

De tentoonstelling neemt je mee door de hele geschiedenis van de rockband en volgt hun reis door de tijd met de meest memorabele momenten, gebeurtenissen en objecten. De tentoonstelling toont ruim 400 unieke objecten uit de verzameling van de Stones. Niet alleen instrumenten en stage designs, maar ook zeldzame audiofragmenten en videomateriaal, persoonlijke dagboeken, kleding waarin Mick Jagger heeft opgetreden en de Les Paul-gitaar uit 1957 van Keith Richards zijn te bewonderen.

Foto: Helmut Newton

Daarnaast is er ook werk van de kunstenaars Andy Warhol en Shepard Fairey, filmregisseur Martin Scorsese en modeontwerper Alexandre McQueen te zien.Martin Scorsese heeft de documentaire Shine A Light geregisseerd, een documentaire die hij in 2008 over de groep maakt. Scorsese heeft al meerdere keren met Mick Jagger samengewerkt (ook aan projecten buiten de Stones).

Nagebouwd appartement

Het appartement op 102 Edith Grove in Chelsea is te zien en te ervaren. Het appartement waar Mick Jagger, Keith Richards en Brian Jones (1942-1969) vanaf het najaar van 1962 enige tijd hebben gewoond. Op basis van hun herinneringen is het zo getrouw mogelijk nagebouwd met smerige ramen, rondslingerende sigarettenpeuken, lege bierflessen en vuile afwas. Zelfs aan de geur in het appartement is gedacht.

Groningse fotograaf Andy Zuidema

Fotograaf Andy Zuidema exposeert tijdens de tentoonstelling in het Groninger Museum zeven grote kleurenfoto’s die hij van de Stones maakte tijdens het concert in Arnhem in 2017. Het management van de band en het museum waren onder de indruk van het werk van de Groningse fotograaf.

Hot Licks logo

Aan de voorkant van het museum is al enige tijd het bekende logo van The Rolling Stones te zien: de dikke lippen en de ver uitstekende tong. Dit logo, genaamd Hot Licks, is in 1970 ontworpen door Jon Pasche, het beeld de lippen van Jagger uit en staat symbool voor het rebelse imago van de band.

Bezoek de tentoonstelling in het Groninger Museum

Vanaf 20 november 2020 is de tentoonstelling geopend. De tentoonstelling is tot eind februari in Groningen te bezichtigen. Ben jij een Rolling Stones fan en wil jij deze unieke tentoonstelling beleven? Tickets zijn online verkrijgbaar via het Groninger Museum.

Anastasia de Bruijn

Dit artikel is geschreven door Anastasia de Bruijn

Anastasia woont sinds 2018 in Groningen en was meteen een groot fan van de stad. Ze volgt de studie marketing & communicatie en brengt je op de hoogte van alle activiteiten en trends in Groningen.

Lees ook