NL

Julianaplein vanaf februari op de schop, grote overlast verwacht voor automobilisten

dinsdag 18 januari 2022 3 minuten leestijd

Julianaplein vanaf februari op de schop, grote overlast verwacht voor automobilisten

Er komt een nieuw Julianaplein in Groningen, om dit te realiseren zullen er tussen 11 februari en 9 mei verschillende wegen rondom het Julianaplein afgesloten worden. In deze periode wordt er een tijdelijk kruispunt aangelegd, dit gaat waarschijnlijk zorgen voor veel verkeersoverlast. Wij vertellen je alvast wat er precies gaat gebeuren en hoe je er zo min mogelijk last van kan hebben.

Wat gaat er precies  gebeuren?

Het nieuwe Julianaplein is onderdeel van het project Aanpak Ring Zuid. De planning is dat dit project in 2024 klaar is. Dan rijdt het verkeer over een ongelijkvloerse kruising en zijn de verkeerslichten verdwenen, dit zorgt voor een vlotte doorstroming.

Om ruimte te maken voor de bouw van het nieuwe Julianaplein en om ervoor te zorgen dat het verkeer kan blijven doorrijden tijdens deze werkzaamheden, legt aannemer Combinatie Herepoort eerst een tijdelijk kruispunt (met verkeerslichten) aan. Om deze tijdelijke kruising aan te sluiten op de bestaande wegen (A7, zuidelijke ringweg N7 en A28), is het nodig om het huidige Julianaplein gedurende 13 weken deels af te sluiten voor verkeer.

Foto: Groningen Bereikbaar

Fases

Gelukkig worden de werkzaamheden opgedeeld in fases, op deze manier liggen niet alle wegen er tegelijkertijd uit, en zullen er omleidingen via het tijdelijke julianaplein zijn.

Fase 1 – 11  tot 14 februari: Het verkeer van Drachten naar Hoogezand, van Assen naar Hoogezand en de afrit Hereweg zal afgesloten zijn.

Fase 2 – 14 tot 25 februari:  Het verkeer van van Drachten naar Hoogezand, van Assen naar Drachten, en de afrit Hereweg zal afgesloten zijn. Daarnaast wordt het verkeer van Assen naar Hoogezand tijdelijk omgeleid via het tijdelijke Julianaplein.

Fase 3 – 25 tot 28 februari: Het verkeer vanuit/richting Drachten, naar Assen en de afrit Hereweg zullen afgesloten zijn. Daarnaast wordt het verkeer van Assen naar Hoogezand tijdelijk omgeleid via het tijdelijke Julianaplein.

Fase 4– 28 februari tot 28 maart: Het verkeer vanuit/richting drachten, en de afrit Hereweg zullen afgesloten zijn. Daarnaast wordt het verkeer van en naar Assen/ Hoogezand tijdelijk omgeleid via het tijdelijke Julianaplein.

Fase 5 – 28 maart tot 6 mei: Het verkeer vanuit/richting Hoogezand, en de afrit Hereweg zullen afgesloten zijn.  Daarnaast wordt het verkeer van en naar Drachten/ Assen tijdelijk omgeleid via het tijdelijke Julianaplein.

Fase 6 – 6 tot 9 mei: Het Julianaplein zal volledig afgesloten zijn.

Verkeershinder

Er wordt ernstige verkeershinder op de omleidingsroutes, maar ook op veel andere wegen in en rond de stad verwacht. Groningen Bereikbaar raadt automobilisten aan om thuis te werken als dat kan.  Wil je toch naar Groningen reizen? Dan wordt aangeraden om met de fiets of het OV te gaan. Moet je toch met de auto? Reis dan via een P+R of buiten de spits.

Foto: Groningen Bereikbaar

Voor meer informatie kun je kijken op de pagina werkzaamheden rondom het Julianaplein van Groningen Bereikbaar of check de actuele verkeersinformatie.

Dit artikel is geschreven door Annegreet Bos

Annegreet woont sinds 2016 in de stad Groningen waar ze International communication studeert aan de Hanzehogeschool. Ze houdt van reizen, fotografie en creatief bezig zijn. Daarnaast ontdekt ze graag (nieuwe) hotspots in de stad en schrijft ze daarover.

Lees ook