NL

9 x De mooiste hofjes en gasthuizen van Groningen

woensdag 20 januari 2021 5 minuten leestijd

9 x De mooiste hofjes en gasthuizen van Groningen
Foto: Stella Dekker Fotografie (Marketing Groningen)

Gasthuizen dienden vroeg als opvang van zieken, armen en pelgrims. Nog niet zo lang geleden kon je gasthuizen vergelijken met een bejaardentehuis, die gebruikt werden door de rijken onder ons. 

Tegenwoordig kun je heerlijk tot rust komen in de hofjes rondom de gasthuizen, enkele hebben zelfs hun functie behouden. In Groningen zijn tal van gasthuizen en hofjes te vinden. In deze blog hebben we de bekendste voor je op een rij gezet.

Sint Antonygasthuis 

Aan de Rademarkt is een van de bekendste gasthuizen van Groningen te vinden: het Sint Antonygasthuis. Dit gasthuis dateert uit 1517 en kent een rijke geschiedenis. Vroeger diende het als pesthuis en dolhuis, hier betaalde de burger voor een kijkje naar de “dollen”. Later veranderde het gasthuis in een bejaardentehuis. De woningen zijn tegenwoordig voor iedereen beschikbaar. 

Ook kun je hier bijzonder overnachten in de B&B Sint Antonygasthuis. Middenin de stad vind je hier een oase van rust. De voorzijde van het hofje is toegankelijk door een prachtig gedetailleerde poort. Aan de achterkant vind je nog een aantal woningen in Amsterdamse Stijl. 

Foto: Pepijn Koning (Discover Groningen)

Jacob en Annagasthuis

Het Jacob en Annagasthuis werd opgericht ter ere van Anna, de moeder van Maria en de apostel Jacobus. Het kreeg de functie voor huisvesting van arme inwoners van Groningen. Doordat het gasthuis vaak voedsel uitdeelde kreeg het de bijnaam Lekkerbeetjes Gasthuis. In 1976 sloot het gasthuis zijn deuren. Tegenwoordig dient het pand als huisvesting voor één- en tweepersoonshuishoudens. 

Remonstrants gasthuis

Het Remonstrants gasthuis heeft een grote binnentuin. Hier waan je je in een sprookjesachtig paradijs. Wandel over een pad met bankjes, rozen en vele andere bloemen. Het hofje wordt ook wel het Rozenhof genoemd door de vele rozen. 

Je vindt dit gasthuis aan de Noorderbinnensingel in de Hortusbuurt. Het Remonstrants gasthuis stamt uit 1890. De inwoners van de Remonstrantse gemeente hadden belang bij de bouw van dit gasthuis. Er werden 18 woningen gebouwd, later kwamen hier nog 5 woningen bij. In de jaren 80 kwamen de woningen ook vrij voor sociale woningbouw. 

Foto: Jitse Wiersma (Discover Groningen)

Armhuiszitten Convent

Ook aan de A-kerkstraat zit een gasthuis, het Armhuiszitten Convent. Dit gasthuis stamt uit 1621. Vroeger konden de armen hier terecht voor levensonderhoud. Op de binnenplaats staat een oude pomp die waarschijnlijk uit de 18e eeuw komt. Deze pomp werd vermoedelijk gebruikt om regen en grondwater omhoog te pompen. Het Armhuiszitten Convent heeft een uniek vooraanzicht. De oude gevelstenen geven je een kijkje terug in de tijd. 

Pepergasthuis 

Het Pepergasthuis, ook wel het Geertruidsgasthuis, had vroeger de functie van gasthuis voor pelgrims die langs Groningen reisden. Het gasthuis heeft zijn naam te danken aan de straat waar het gevestigd is, de Peperstraat. Na de reductie in 1594 kreeg het gasthuis een nieuwe functie. Dit werd een wooncomplex voor ouderen. Een deel werd ingericht als dolhuis maar al snel verhuisden de dollen naar het Sint Antonygasthuis

Tegenwoordig heeft het gasthuis verschillende functies. De kapel die vroeger werd gebruikt door de pelgrims dient sinds 1991 als plek voor oecumenische diensten. Wat vroeger de eetzaal was, wordt tegenwoordig veel gebruikt als trouwlocatie en ook de woningen zijn populair onder Groningers.

Foto: Stella Dekker (Marketing Groningen)

Aduarder gasthuis

Het voormalige Aduarder gasthuis aan de Munnekeholm is een pareltje in het centrum van Groningen. In het verleden stond het Blauwe Huis op deze plek. Dit was een toevluchtsoord voor monniken tijdens de tachtigjarige oorlog. Daarna leefden hier een aantal vrouwen in. Tegenwoordig dient het pand als studentenhuisvesting. 

Pelstergasthuis

Het Pelstergasthuis, ook wel het Heilige Geestgasthuis is het oudste gasthuis in Groningen. Het gasthuis werd voor het eerst genoemd als Paus Clemens IV de opdracht geeft het kerkhof te verwijderen. De kapel, Pelstergasthuiskerk is het oudste, nog bestaande, deel van het gasthuis. 

Vroeger werden in dit gasthuis pelgrims, armen en zieken verzorgd. Ook dit gasthuis kreeg later de functie van bejaardentehuis. Het Pelstergasthuis heeft drie binnenhofjes waar je heerlijk tot rust kunt komen. Niet alleen is het gasthuis zelf het oudste gasthuis in Groningen, ook bezit het gasthuis over de oudste klok in heel Groningen. 

Foto: Stella Dekker (Marketing Groningen)

Sint Martinusgasthuis

Aan de Grote Leliestraat zit het Sint Martinusgasthuis. Dit gasthuis staat bekend om zijn prachtig hofje. Het hofje is een groen paradijsje. Het Sint Martinusgasthuis is oorspronkelijk gebouwd voor rooms-katholieke bewoners. Tegenwoordig worden de huizen door particulieren bewoond. Het Sint Martinusgasthuis is een gemeentelijk monument. 

Rodeweeshuis 

Tussen de Oude Ebbingestraat en de Oude Boteringestraat zit het pand van het Rodeweeshuis ook wel het Burgerweeshuis genoemd. Later kreeg het weeshuis de functie als Olde Convent, maar na de reductie van Groningen verloor het ook deze functie. In de jaren 60 was het weeshuis de thuishaven van moeilijke en rebelse jongens. Later werd dit net als andere weeshuizen een bejaardentehuis. 

Kortom er zijn genoeg leuke hofjes om even helemaal tot rust te komen. Wat is jouw favoriete, rustige plek in de stad?

Veel van de hofjes in Groningen zijn overdag vrij te bezoeken, maar houd er rekening mee dat je te gast bent. Vanwege de Corona-maatregelen zijn sommige hofjes momenteel gesloten.

Maaike Pruim

Dit artikel is geschreven door Maaike Pruim

Maaike is een geboren en getogen Groningse, ze houdt van de gezelligheid van de stad en de nuchterheid van de mensen. Ze studeert communicatie en schrijft over al het leuks dat Groningen te bieden heeft.

Lees ook