NL
Sint Anthonygasthuis
Hofjes

Sint Anthonygasthuis

Foto: Stella Dekker Fotografie (Marketing Groningen)

Over Sint Anthonygasthuis

Het Sint Anthony Gasthuis in Groningen is een Rijksmonument. Het is in 1517 gesticht met als doel armen en zieken op te vangen. Tot 1644 werden er ook pestlijders ondergebracht en van 1702 tot 1844 was het achterste deel in gebruik als dolhuis. Door de eeuwen heen woonden er zogenaamde conventualen in het gasthuis, bewoners die zich inkochten en zich daarmee verzekerden van een verzorgde oude dag. In de 20ste eeuw wordt het gasthuis gewoon verhuurd, doordat er te weinig mensen zijn die zich nog willen inkopen. De laatste conventuaal vertrok in 1993.

De belangstelling voor het gasthuis (Hofje) nam af toen overal bejaardenhuizen verdwenen. Vanaf 1957 werden daarom ook jongere bewoners toegelaten.

Nu zijn de huurders tussen de 30 en ruim 80 jaar. De bewoners van het hofje zijn een afspiegeling van de samenleving. Het Hofje is een oase van rust en een aantrekkelijke woonplek, voor in totaal 40 woningen, waarvan een is ingericht als Bed&Breakfast.

 

Adres

Rademarkt 29
9711 CT Groningen
Nederland

Bekijk ook

Jouw bedrijf hier?

Wil je dat jouw bedrijf sneller gevonden wordt? Discover Groningen heeft maandelijks duizenden bezoekers die op zoek zijn naar bedrijven in Groningen.

Bekijk de mogelijkheden