NL

Bucketlist voor de zomer in Noord-Nederland

donderdag 28 mei 2020 5 minuten leestijd

Bucketlist voor de zomer in Noord-Nederland
Foto: Marcel Kerkhof (Marketing Groningen)

Het is nog niet duidelijk of een trip naar het buitenland deze zomer mogelijk is, het zal in elk geval anders worden dan normaal. Dat betekent gelukkig niet dat je geen nieuwe dingen kan ontdekken. Vanaf de stad Groningen zijn er tal van mooie plekken die je deze zomer kunt gaan ontdekken.

Noord-Nederland zit vol met plekken om te ontdekken. Van prachtige natuurgebieden tot pittoreske dorpjes. Op deze manier kun je toch Coronaproof op vakantie of dagje weg. Voor iedereen in Groningen en de rest van Nederlands hebben we onze bucketlist voor de zomer in Noord-Nederland gemaakt, met al onze favoriete plekken.

Onlanden

Stap bijvoorbeeld op de fiets richting de Onlanden. De Onlanden ligt op steenworp afstand van de stad Groningen, maar ligt toch echt in Drenthe. Het natuurgebied is één van de natuurgebieden die het dichtst bij een stad ligt in Nederland. De Onlanden is een vogelrijk natuurgebied. De perfecte plek om tot rust te komen vanuit de stad.

Bourtange 

Op minder dan een uurtje rijden met de auto ben je in een wel heel bijzondere stad. Bourtange bestaat als sinds 1742 en is nog steeds in zijn oude staat. In de vesting zijn geen auto’s te bekennen, de vesting is omgeven door water. De oude stad biedt de mogelijkheid om een bijzonder stuk geschiedenis te herbeleven.

Foto: Marketing Groningen

Appelbergen

In Appelbergen vind je verschillende verschijnselen uit de late ijstijd, zoals de verschillen in hoogte door de duwende ijsstroom. Het natuurgebied werd jaren geleden gebruikt als militair oefenterrein, hierdoor is het gebied makkelijk toegankelijk met de fiets of als wandelaar.

Foto: Stella Dekker (Marketing Groningen)

Lauwersoog

Voor de Waddenzee hoef je niet helemaal naar de waddeneilanden. Vanuit Groningen ben je zo aan het strand bij Lauwersoog. Struin over de wadden op zoek naar schelpdieren of bezoek Het prachtige nationaal park Lauwersmeer dat elke dag van het jaar te bezoeken is.

Foto: Marketing Groningen

Appingedam

Een historische stad die erg geliefd is onder Groningers en toeristen. De overhangende keukens zijn typisch Appingedam. In het middeleeuwse centrum waan je je weer terug in de tijd. Appingedam bezoek je te voet of varend door een van de grachten.

Foto: Stephan Stultiens

Hunebed highway 

Vanuit Groningen ben je zo in Drenthe. Niet ver van de stad begint de Hunebed highway. Langs de N34 vind je maar liefst 47 van 53 hunebedden in Drenthe. Maak tijdens de tocht een pitstop bij het hunebedcentrum en leer meer over geschiedenis van de hunebedden.

Foto: Marketing Drenthe

Drentsche Aa 

Als je liever de hele dag op de fiets zit en in de buitenlucht bent is de Drentsche Aa een goede optie. Natuurgebied de Drentsche Aa heeft genoeg paden om overheen te fietsen. Je vindt er een verscheidenheid aan dieren en planten zoals ijsvogels, padden en heidekoeien. Niet alleen de Drentsche Aa is een mooi natuurgebied om te bezoeken. Het Drents-Friese Wold is net zo mooi.

Foto: Marketing Drenthe

Drents-friese wold

Het Drents-friese wold bezoek je te paard, te voet of met de fiets. Het is een plek om echt tot rust te komen. Het nationaal park is een van grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. Vanuit een van de drie uitkijktorens heb je een adembenemend uitzicht op de uitgestrekte velden. Leer meer over het gebied bij een van de informatiepunten.

Foto: Marketing Drenthe

Schiermonnikoog 

Wil je toch liever een waddeneiland bezoeken? Stap in de vroege ochtend op de boot om de hele dag te wandelen of fietsen op Schiermonnikoog. Schiermonnikoog is vanuit Groningen het dichtstbijzijnde waddeneiland, het eiland heeft een grote variatie aan planten en dieren. Een fiets kan je gemakkelijk huren bij aankomst of je kunt je eigen fiets meenemen.

Foto: Alexander Schlatmann

De Slotplaats 

Vanaf Groningen ben je niet alleen zo in Drenthe, ook Friesland ligt om de hoek. Binnen een half uur rijden ben je in natuurgebied de Slotplaats. De Slotplaats biedt de mogelijkheid om de gehele dag te wandelen in de Friese natuur. Het bosrijke gebied biedt veel schaduw op een warme dag, perfect voor een warme zomerdag.

Foto: Sanneruissen fotografie

Fochteloërveen 

De naam verhult al veel. Fochteloërveen bevat hoogveen en is daarmee een van de laatste gebieden in West-Europa. Dit maakt het gebied bijzonder en geeft het gebied een unieke vegetatie. Het gebied is het thuis van wilde dieren als kraanvogels, ringslang en de slangarend.

Foto: Stefan Wiebing Photography

Kortom: er is genoeg te doen deze zomer in Noord-Nederland. Weet jij nog leuke plekken voor de bucketlist? Laat ons jouw bucketlist voor deze zomer weten!

Lisanne van Essen

Dit artikel is geschreven door Lisanne van Essen

Lisanne studeert communicatie en heeft een passie voor schrijven én Groningen. Ze brengt je graag op de hoogte van alle ins en outs van de stad Groningen.

Lees ook