NL

9 redenen waarom jij het nieuwe Harbour Café wilt bezoeken!

donderdag 23 februari 2023 8 minuten leestijd

9 redenen waarom jij het nieuwe Harbour Café wilt bezoeken!

Naast een behoorlijke ingreep aan het Schuitendiep vorig jaar, is het iets verderop aan het Voormalig Klein Poortje niet minder rustig. Begin dit jaar veranderde het al langer bekende Harbour Café van eigenaar, nieuwe wind in de zeilen! In deze blog deel ik 9 redenen met je, waarom een bezoek aan het vernieuwde restaurant de moeite waard is. Proef een wereldse keuken in de haven van Grunn!

Sinds februari open en vanaf april weer geheel toegankelijk

Terwijl ik naar het Harbour Café loop, kom ik voorbij grote bouwestallages. Ze zijn hier aan beide kanten van het water nog steeds bezig met het hernieuwen van waterleiding. Gelukkig is het café goed bereikbaar per fiets en te voet.

‘’Zo! Lekkere entree! Zullen we dan maar op het terras gaan zitten?‘’ Grap ik bij binnenkomst. Een vriendelijke medewerker doet tegelijkertijd de deur voor me open en vertelt me dat het gelukkig niet heel lang meer hoeft te duren… ‘’De gemeente verwacht dat het begin april weer klaar is, dus dan ben je zeker welkom om te komen genieten van de lentezon op ons terras!’’.

1. Terras in de zon

Dit is dan ook een belangrijke reden dat het Harbour Café zeker op een stralende dag een bezoekje waard is. Het is namelijk het restaurant van Groningen (met uitzondering van de dakterrassen waar je sowieso altijd zon hebt) waar je de meeste kans maakt op een plekje in de zon op het terras. Je hebt er dankzij de waterkant vanaf het einde van de ochtend totdat ie ondergaat, zon. Daarnaast hebben ze een relatief groot terras, wat je kans op een plekje op het terras al snel groter maakt!

2. Ideale restaurant stop aan het water van Groningen

Dankzij het terras aan het water is het Harbour Café ook de perfecte spot om lekker bootjes te kijken. Wist je dat dit als sinds 1900 gedaan wordt?! Van oudsher was het zelfs een eiland. Het hele gedeelte van de Oosterhavenbrug tot het Voormalig Klein Poortje en het Damsterdiep was omringd door water. Op de plek waar nu het terras van het café ligt (de huidige bouwplaats), stond vroeger de oude stadspoort van Groningen. Je kunt je voorstellen dat als Hanzestad de Oosterhaven en Stadspoort, drukbezette plekken zijn geweest. Zo blijkt dat er vanaf het jaar 1900 al een café gevestigd zat op precies dezelfde plek! Café Faber. Geweldig om je in te beelden hoe het straatbeeld, met al die scheepslieden en handelaren er heeft uitgezien.

Anno 2023 kun je er nog steeds voor kiezen om in stijl aan te meren en vervolgens lekker uit eten te gaan bij het Harbour Café! Op 20 meter lopen ligt namelijk de Jachthaven Oosterhaven, waar je je boot tegen betaling kunt vastleggen.

3. Gratis parkeren op loopafstand

Beschouw je jezelf niet als schipper, woon je niet in de stad en ben je dol op gratis parkeren? Dikke tip: laat je auto na een middagje shoppen aan het Sontplein (let op: niet alle plekken zijn gratis) staan. Vanaf hier wandel je in slechts 12 minuten via De Oosterhavenbrug naar het Harbour Café, of natuurlijk nog iets verder naar een ander restaurant in Groningen. Bovendien is het laatste stuk vanaf de Oosterhavenbrug, langs de Oosterkade een pracht stukje Grunn!

4. Geschikt voor gezellige borrel én uitgebreid tafelen

Van de buitenkant lijkt er nog niet veel verandert bij het Harbour Café. Ook het team is vrijwel hetzelfde gebleven. Maar eenmaal binnen zie je dat er wel degelijk het een en ander is opgefrist. Zo hangt er meer kunst & kleur aan de muren, zijn er heel wat planten en accessoires toegevoegd en zijn de gouden details vervangen voor zwart.

‘’Met deze aanpassingen hebben we een warmer gevoel weten te creëren. We hopen dat het voelt als een vertrouwde huiskamer, waar je ook heen gaat te eten zonder je eerst thuis te verkleden. Bij het nieuwe Harbour Café ben je welkom zoals je bent!’’ – Aldus de eigenaar Daniël Baaijens.

Zo legt Daniël me verder uit dat je in het Harbour Café heel duidelijk de scheiding kunt voelen tussen het café en restaurant. Het café, wat ook uiterst geschikt is voor een vrijdagmiddag borrel met het team. En daarnaast het restaurant waar je in een andere setting uitgebreid kunt tafelen met je vriend(in). Kortom de toko is geschikt voor diverse gelegenheden, zo zou je er zelfs twee keer in de week kunnen komen voor een volledig andere (eet)beleving.

5. Een diverse kaart

Bij het nieuwe Harbour Café willen ze insteken op het internationale ‘harbour’ gevoel. ‘’Vroeger vertrokken vanaf hier de schepen met wereldse handelsgoederen, dat willen we terughalen in de keuken’’ – aldus de eigenaar. ‘’Werelds eten verwerkt in diverse kleinere gerechten om te delen. Geen tapas maar een shared dining met meerdere gangen. ‘’ Voor degene die geen idee hebben wat ze met shared dining bedoelen: je kunt hiebij denken aan een luxe variant op tapas, een soort mini hoofdgerechten om te delen. Hetzelfde wat je misschien al hebt ervaren bij de Bistro Boys of Cicci’s. Helemaal hip, dat shared dining!

Voor de meeste shared dishes op de kaart betaal je rond de € 11,00, daarnaast kun je er ook terecht voor een hoofdgerecht of een los toetje. Lastig om een keuze te maken? Ga dan voor het proefmenu: Harbour’s Chef’s Table Menu.

Met de code: ‘Discover Groningen’ kun je het Chef’s Table Menu tot en met maart met korting testen!

6. Klasse personeel

Verder verteld Daniël dat ze willen inzetten op goed getraind personeel. ‘’Naast warme gastvrijheid mag je bij ons top service verwachten waarbij: ‘’Ik weet het niet, ik vraag het even aan mijn collega…’’ géén antwoord is. Daarnaast willen we onze collega’s goed trainen in het adviseren van een passend drankje en het maken van verrassende cocktails.

7. De juiste mix

‘’Zo kun je bij ons terecht voor verrassend cocktail menu, mét en zonder alcohol. Maar ook voor lekkere biertjes en goede wijnen. We zijn een echte full service bar. Op deze manier hopen we ook een breed publiek aan te trekken.’’ – aldus Daniël

‘’Een full service bar, die heb ik nog nooit gehoord! Wanneer mag je jezelf zo noemen? ‘’ Daniël: ‘’Naast de 11 cocktails (waarvan 3 alcoholvrij) hebben we 8 bieren op de tap en nog zo’n 50 op fles/blik, daarnaast zo’n 19 wijnen op de kaart, en voor de fijnproever ook nog unieke flessen buiten de kaart. Vervolgens mixen we die drie ook nog eens met elkaar: en bestaat onze signature cocktail bijvoorbeeld uit een combinatie van rum, wijn, bier en frisdrank! Net even anders dan anders.’’

8. Anders dan anders

Dat anders dan anders schemert niet alleen door in de cocktails en de dinerkaart. Ook met subtielere details willen ze het een tikkeltje anders doen. ‘’Bij ons krijg je een ander koekje bij de koffie dan je gewend bent in restaurants. Daarnaast serveren we huisgebrande en gekruide nootjes bij de borrel. We doen er alles aan om een niet de standaard beleving te geven aan onze gasten!’’

9. Veganistisch op aanvraag

De kaart is gevuld met dus diverse gerechtjes. Ook voor de vegetariër is er keuze, al is de kaart voor noch vlees noch vis niet erg uitgebreid valt mij op als flexitariër. ‘’Op basis van verzoek is er wel veel mogelijk in ons restaurant’’ geeft Daniël aan. ‘’Zo kan de keuken ook rekening houden met een veganistische dieetwens. Als het even kan, worden we graag zo vroeg mogelijk op de hoogte gesteld, zo kunnen we er wat extra aandacht aan besteden en meer opties aanbieden…’’

De specialiteit des huizes zijn de shared plates, zoals de proeverij: Chef’s Table Menu. Na verder doorvragen wordt ik nog getipt om zeker de Ceviche, Bisque en Bavette uit te proberen. Kom je borrelen? Dan sowieso de Harbour Nacho’s en natuurlijk de Harbour Café Nootjes met lavendel.

Alle ingrediënten voor een top restaurant in Groningen

Dus nog even ter samenvatting, waarom is het Harbour Café een goed idee?

  • Groot terras in de zon (vanaf april);
  • Ideale stop voor als je op het water bent in de binnenstad van Groningen;
  • Ideale stop voor als je van gratis parkeren houdt;
  • Geschikt voor diverse invullingen van je dag;
  • Een diverse dinerkaart;
  • Goed getraind personeel;
  • Een diverse dranken kaart;
  • Anders dan anders;
  • Ook geschikt voor veganisten;

Maak gebruik van de kortingsactie en geniet van een leuke actie!

Het nieuwe Harbour Café is sinds 14 februari geopend. Reserveer gelijk je tafeltje via deze link. Het restaurant in Groningen is van donderdag tot en met maandag van 15:00 – 00:00 uur geopend. Vanaf april is het Harbour Café ook op woensdag open en kun je er al vanaf 13:00 uur terecht. Terras is in de zomerperiode tot 23:00 uur geopend.

Nieuwsgierig? Meer informatie vind je op www.harbourcafe.nl.

Psssst: met de code ‘Discover Groningen’, kun je het Chef’s table menu tot en met Maart uitproberen voor slechts € 32,50 per persoon! Je kunt de code vermelden bij een reservering via de website of telefonisch doorgeven.

Enjoy!

PS: laat je me weten welk restaurant of plek ik volgens jou nog meer moet testen?

Willeke Hoekstra

Dit artikel is geschreven door Willeke Hoekstra

Na 11 jaar in de stad te wonen mag deze (diep) Fries zich inmiddels wel stadjer noemen! Willeke vindt het heerlijk om nieuwe hotspots te ontdekken, evenementen te bezoeken of gewoon een rondje te wandelen door Grunn. Ze neemt je middels haar blogs graag mee door de stad!

Lees ook