NL

8 alternatieven voor het Noorderplantsoen

dinsdag 30 maart 2021 4 minuten leestijd

8 alternatieven voor het Noorderplantsoen
Foto: Pepijn Koning

Het is misschien wel het meest geliefde park van Groningen, maar daardoor is het er af en toe ook erg vol. Omdat er nog veel meer moois in de stad te vinden is hebben wij 8 alternatieven voor je op een rij gezet.

Nu de zon zich weer meer laat zien is het het uitgelezen moment om nieuwe spots te ontdekken in de stad. Dus pak je fiets en ontdek deze acht alternatieven voor het Noorderplantsoen, allemaal op maximaal een kwartiertje fietsen van het plantsoen.

Stadspark

Het grootste park van Groningen kennen de meeste mensen van de drafbaan, waar elk jaar veel grote evenementen plaatsvinden. Maar naast ruimte voor evenementen is het een heerlijke plek om te chillen en met vrienden een biertje te drinken in de zon, of om juist heerlijk tot rust te komen tussen al het groen. 

Foto: parkrun

Voor de sportievelingen is het ook een prima plek om te gaan hardlopen. Daarnaast vind je hier ook een camping en een kinderboerderij. Er zijn verschillende vijvers en er zijn veel verschillende velden die perfect zijn om een frisbee te gooien.

Pioenpark

Het Pioenpark is misschien wel één van de meest ondergewaardeerde parken in stad. Het park ligt in de Florabuurt en is in de jaren 50 aangelegd. In de lente staan hier prachtige pioenrozen in bloei. Naast de sprookjesachtige plek onder de rozenboog is er ook nog een tennisbaan die gratis toegankelijk is. Wandel langs de vijver of ga voor een picknick in het gras.

Foto: Yvonne Maipauw

Park Oost-Indische buurt

In de Korrewegwijk vind je het park Oost-Indische buurt. Dit park heeft twee vijvers, in de hamburgervijver kan gevist worden naar karpers. Daarnaast vind je hier een buitensport plek en is het een leuke plek om een stukje te wandelen als je in de buurt woont.  

Oosterpark

Het Oosterpark vind je in de gelijknamige wijk. Hier lag tot 2007 het stadion van FC Groningen. Een mooi stukje groen in de stad, het is een fijne plek om te relaxen en gezellig een drankje te doen met vrienden. Neem ook eens een kijkje bij de indrukwekkende figuurtoren van kunstenares Elisabet Stienstra.

Foto: Gerard Kobes

Park Groenestijn

Park Groenestijn heet dan wel een park, maar het is eigenlijk meer een bos. In het in Helpman gelegen bos is de villa Groenestijn te vinden die in 1685 gebouwd is. Een aantal bomen in dit bos staan er dan ook al meer dan 100 jaar. Het is een klein stadsbos, maar voor dit kleine formaat heeft het veel bijzondere fauna. Zo zijn er eekhoorns en vleermuizen te vinden. Het is een geschikte plek om even tot rust te komen en een wandeling te maken. 

Park Selwerd

Park Selwerd ligt in het noorden van de stad tussen winkelcentrum Paddepoel en de Zernike Campus. Je kan hier mooi aan het water zitten, het is dan ook zeker een geschikte plek voor een picknick. Ook leuk: er is in Park Selwerd een pluktuin te vinden.

Foto: Jolanda Raven

Helperpark

De wijk Europapark is volop in ontwikkeling. Zo is vorig jaar het Helperpark afgerond. Een nieuw stukje groen in Groningen. Rondom alle kantoor- en appartementencomplexen is een mooi park aangelegd aan het water, met uitzicht op het FC Groningen stadion. Vanaf het kronkelende voet- en fietspad heb je uitzicht op de moderne architectuur van het Europapark en kun je ook de Martinitoren zien liggen.

Stadsstrand

Het stadsstrand is te vinden naast de DOT. Hier wordt ieder voorjaar een hoop zand neergelegd waarna er de hele zomer door Groningers kunnen genieten van een frisse duik of kunnen zonnebaden. Ideaal als je geen zin hebt om de stad uit te gaan voor verkoeling.

In het najaar wordt het zand weer opgehaald door de gemeente, maar kunnen de echte bikkels nog steeds een duik nemen. Momenteel gebeurd dat vollop door een grote groep die-hards.

Foto: Deon prins

Kortom er zijn genoeg alternatieven voor het Noorderplantsoen, wanneer het daar weer eens (te) druk is. Iets nieuws ontdekken is natuurlijk altijd leuk. Meer zin om te wandelen? Bekijk dan onze blog over wandelroutes rondom de stad eens.

Lisa Faber

Dit artikel is geschreven door Lisa Faber

Lisa komt uit het Flevolandse Dronten, ze studeert aan de Hanzehogeschool. Ze vind het leuk om nieuwe plekken te ontdekken. Ze houdt van gezelligheid om zich heen en brengt dan ook de leukste plekken in Groningen in kaart.

Laat een reactie achter ()

Lees ook