NL

10 x moderne architectuur in Groningen

donderdag 7 mei 2020 4 minuten leestijd

10 x moderne architectuur in Groningen
Foto: Groninger Forum (Deon Prins)

Het stadsbeeld van Groningen veranderd voortdurend. Oude- en nieuwe gebouwen staan ​​naast elkaar en transformeren de stad in een fascinerende mix van modern en oud. Daarom hebben we een aantal moderne gebouwen verzameld die je in Groningen kunt vinden.

De stad is constant in ontwikkeling en groeit elk jaar verder, er is daardoor veel behoefte aan ruimte om te wonen en te studeren. Vanwege het historische stadscentrum kunnen de moderne gebouwen nogal controversieel zijn. De moderne architectuur in Groningen komt dan ook vaak samen met uiteenlopende meningen.

Foto: DOT Groningen

Het nieuwste en meest spraakmakende gebouw is Forum Groningen. Het gebouw is zeer recentelijk geopend in november 2019. Het gebouw is gelegen in het centrum en is ontworpen door het Amsterdam Architectenbureau NL Architecten. Het is een indrukwekkend gebouw, veel mensen houden van het innovatieve ontwerp en het fascinerende interieur, maar het kreeg ook veel kritiek op zijn vorm en uiterlijk. Veel mensen vinden dat het Forum niet past bij het oude stadsbeeld van Groningen.

De DOT is misschien wel de meest unieke gastrobar en bioscoop in Groningen. Het gebouw is ontworpen door architectengroep Archiview. Boven in de enorme witte koepel vind je een 3D-koepeltheater met een high-tech 3D digitaal geluidssysteem. Het gebouw is een lust voor het oog van binnen en buiten.

Aan de Zuidelijke ringweg ligt de Kempkensberg. Het gebouw is vernoemd naar de heuvel die ooit op dezelfde plek lag als het gebouw. Het 92 meter hoge gebouw is ontworpen door UNStudio en geopend in 2011. Het is in gebruik door Dienst uitvoerend Onderwijs en de Belastingdienst.

Foto: Marketing Groningen

Zernike Campus

Op de Zernike Campus vind je unieke gebouwen, bijvoorbeeld de Linnaeusborg, een uniek universiteitsgebouw. Het is in 2010 opgeleverd en ontworpen door Rudy Uytenhaak. Daarnaast vind je het Energy Academy-gebouw, een baanbrekend systeem voor toekomstige duurzame constructies. Het is in 2016 geopend en is het meest duurzame gebouw van het hele land. In het gebouw komen industrie, wetenschap en onderwijs samen om te werken aan onderzoek en innovatie op energiegebied.  Verschillende experts en architecten kwamen samen om dit bijzondere gebouw te ontwerpen.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is het belangrijkste ziekenhuis van Groningen. De UMCG campus veranderd constant, hier vind je unieke gebouwen. Het hoofdgebouw is in 1997 geopend. Op de campus vind je ook het faculteitsgebouw voor Medische Wetenschappen, een plaatje om te fotograferen.

Foto: Pepijn Koning

Appartementencomplexen

In de stad Groningen vind je ook bijzondere moderne woonruimtes. Net buiten het stadscentrum ligt de Tasmantoren. De twee woontorens zijn 73 meter hoog en daarmee het zesde hoogste gebouw van de stad Groningen. Ze zijn ontworpen door Architecten Scheffer & WAL Architectenbureau. Ze zijn in 2010 geopend en zijn sindsdien het perfecte voorbeeld voor moderne architectuur in Groningen.

Een ander modern appartementencomplex in de stad Groningen is La Liberté. Het 72 meter hoge gebouw is ontworpen door Dominique Parrault en geopend in 2011. De onderste  verdiepingen behoren niet tot het appartementencomplex, maar zijn onderdeel van Hotel Apollo. Last but not least hebben we de Stoker en Brander. Deze twee appartementencomplexen zijn 80 meter hoog. De toren Stoker werd in 2010 geopend en Brander een jaar later in 2011. Ze zijn ontworpen door de architecten Claus en Kaan.

Foto: Apollo Hotel

De nieuwbouw in Groningen wordt hoger en innovatiever. Het is belangrijk voor de toekomst van de stad, niet alleen om duurzamer te zijn, maar ook om het steeds toenemende aantal inwoners te huisvesten en de stad compact te houden. Daarnaast maken de nieuwe moderne gebouwen de skyline van de stad net zo divers als de stad zelf en de mensen die er wonen.

Ines Oliveira

Dit artikel is geschreven door Ines Oliveira

Ines studies Linguistics and Spanish in Bremen. She enjoys writing, researching and photography. The passion for those three things and her studies brought her to Groningen.

Lees ook