NL

Trotse Stadjers – Hielkje van Kattencafé Op z’n Kop

donderdag 24 juni 2021 5 minuten leestijd

Trotse Stadjers – Hielkje van Kattencafé Op z’n Kop
Foto: Noa Pluis (Discover Groningen)

In deze nieuwe blogserie geven wij het woord aan bekende én onbekende bewoners van Groningen. Want wie zijn deze Groningers? En wat maakt hen zo trots op de stad? In de verschillende blogs ontdekken we Groningen door de ogen van de echte locals, of ze hier nou geboren en getogen zijn of pas een tijdje wonen. Let’s Discover Groningen!

In deze derde editie geven we Hielkje Wester van Kattencafé Op z’n Kop het woord. Zij deelt graag haar favoriete plekken in de stad en vertelt wat ze bijzonder vindt aan Groningen.

‘’De stad is heel levendig en bruisend. Het maakt niet uit op welk tijdstip je door de stad loopt, je komt altijd wel een leuk persoon tegen.’’

Foto: Kattencafé Op z’n Kop

Over Kattencafé Op z’n Kop

Kattencafé Op z’n Kop is een gezellig café in het centrum van de stad, in de Oude Ebbingestraat. Sinds afgelopen februari bestaat het café al vijf jaar. Het kenmerkt zich als een echt huiskamercafé waar bezoekers naartoe komen om te ontspannen en bezig te zijn met de zeven aanwezige asielkatten die er permanent wonen.

Hielkje Wester (31) is de eigenaresse van het Kattencafé en vertelt er met veel trots over. Het café is ontstaan toen ze op vakantie was, ‘’ik had toen een kantoorbaan, wat mij totaal niet lag. Ik wilde altijd al wat anders gaan doen, maar ik wist niet precies wat.’’ In Londen en kort daarna in Amsterdam werd er een kattencafé geopend, wat toen een uniek concept was. ‘’Het eerste wat ik dacht was: kan je dan je eigen kat meenemen?’’ Toen besloot Hielkje om vanwege de liefde naar Groningen te verhuizen en een aantal jaar later haar eigen Kattencafé te beginnen.

Ze droomde altijd al van een plek waar ze mensen een fijne tijd kan geven en dat werd het café uiteindelijk: ‘’mensen komen met een grote glimlach binnen en gaan met een nog grotere glimlach weer weg.’’ Het café heeft ook veel vaste bezoekers die zich met elkaar verbinden en een open blik hebben, ‘’als Puck bijvoorbeeld in een mouw kruipt of een andere kat doet iets grappigs, dan gaan mensen met elkaar in gesprek hierover en lachen ze met elkaar.’’

Groningen in de ogen van Hielkje

Hielkje omschrijft Groningen als een hele bruisende en jonge stad. “De stad leeft de hele dag en nacht. Het maakt niet uit op welk tijdstip je door de stad loopt, je komt altijd wel een leuk persoon tegen.” Volgens Hielkje is Groningen de allerleukste stad van Nederland. ‘’Iedereen is hier zo down-to-earth en hartelijk, bewoners hebben een bepaalde visie en gunnen elkaar ook veel.”

Als ze de bewoners van Groningen zou moeten omschrijven, dan zou ze zeggen dat het open, nuchtere en hartelijke mensen zijn. Bewoners kunnen makkelijk contact met elkaar leggen. De stad zelf zou ze ook zo omschrijven. ‘’In Groningen zijn mensen lekker nuchter en vrolijk.’’

Favoriete plekken in de stad

Hielkje heeft een aantal plekken in de stad waar ze graag komt. Zo is één van haar lievelings cafés het welbekende Mr. Mofongo. Ook zit ze graag in het café Cappuvino, vanwege het prachtige uitzicht over de Vismarkt. Daarnaast luncht ze elke week samen met haar vriend in Grand Café Time Out, ‘’daar gaan we altijd heen voor de lekkere saté.’’

Onlangs heeft Hielkje een kindje gekregen samen met haar vriend, dus ze komt momenteel in andere winkels dan voorheen. Ze is fan van de kledingwinkel Costes in de Herestraat en komt regelmatig bij de WE om leuke kleding te scoren. Ook Laif & Nuver aan de Vismarkt vind ze een leuke winkel om haar woonspulletjes te kopen. ‘’In de Zwanestraat en Oosterstraat staan altijd leuke en gezellige winkeltjes, waar ik met plezier heen ga.’’

Een prachtig stukje natuur waar ze vaak komt om wandelingen te maken is langs de Hoornse Dijk, vlakbij het Paterswoldsemeer. ‘’Daar is een hondenveld waar het altijd lekker waait en hier gaan we vaak wandelen.’’ Het natuurgebied is heel open en hier loopt ze altijd langs het water. Vooral in de lente staan de bloemen en bomen volop in de bloei, dat is volgens haar het perfecte wandelweer.

Hielkje is het vaakst te vinden op de route die ze elke dag loopt vanaf haar huis langs de Stadsschouwburg naar het café. Ze loopt tijdens deze wandeling door het Martinikerkhof. Voor Hielkje heeft deze plek iets bijzonders, zelf als het regent, ‘’deze route is voor mij echt hemels. Ik woon voor mijn gevoel echt met één been in het centrum.’’

Best bewaarde geheim

Een plek die anderen ook zouden moeten ontdekken is de Piccardthofplas. In de zomer is dit een prachtig natuurgebied en het is er altijd lekker rustig. ‘’Het is echt een geweldige plek met al die bomen, dat geeft echt verkoeling en je zit ook nog aan het water’’. Voor Hielkje is dit haar geheime plek om lekker rond te hangen.

De stad ontdekken

De beste manier om het centrum te ontdekken is volgens Hielkje te voet. Volgens haar kun je jezelf het beste compleet laten verdwalen in de leuke straatjes. Zelf probeert ze tijdens het wandelen nieuwe straatjes te vinden waar ze nog nooit eerder is geweest, ‘’dan kom ik echt de prachtigste gebouwen tegen waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden.’’ De rest van de stad (en Provincie) kun je het beste op de fiets ontdekken. Zo is er super veel groen te ontdekken in verschillende wijken, zoals Lewenborg.


Ben of ken jij iemand die ook trots is op de stad Groningen, en wil je je favoriete plekken graag delen? Laat het ons weten en neem contact met ons op via redactie@discovergroningen.com.

Noa Pluis

Dit artikel is geschreven door Noa Pluis

Noa is een geboren en getogen Groninger. Ze houdt van de gezellige cafés, restaurantjes en winkelstraten en natuurlijk ook de rustige natuur in de buurt van de stad. Ze schrijft over de interessante plekken en activiteiten die Groningen als stad te bieden heeft.

Lees ook