NL

The Art of Aardman: Prachtige expositie die je vrolijk maakt

woensdag 30 september 2020 3 minuten leestijd

The Art of Aardman: Prachtige expositie die je vrolijk maakt
Foto: Forum Groningen

The Art of Aardman is de tweede grote internationale expositie in Forum Groningen. Na Frankfurt, Melbourne, Seoul en Parijs is deze expositie nu ook in Nederland te zien. The Art of Aardman, Shaun the Sheep en Friends is te bezoeken tot en met 9 mei 2021. Wij brachten een bezoek aan deze prachtige expositie.

Chicken Run, Shaun the Sheep en Wallace & Gromit, je komt ze allemaal tegen. De expositie geeft een uniek kijkje achter de schermen van Aardman Animations en leert je welke stappen er allemaal nodig zijn voor het maken van een non-stop film. Aan de hand van schetsen, tekeningen, schilderijen, kleifiguren en complete filmsets ontdek je hoe animatiefiguren stap voor stap tot leven worden gewekt.

Studio Aardman Animations

Peter Lord en David Sproxton hebben de studio in 1972 opgericht, de studio is gevestigd in het Engels Bristol. Het spontane en lachende kind in de makers zelf maakt de magie en uniekhied van Aadman Animations. Dat uitgangspunt bleek een rijke voedingsbodem voor een unieke vorm van kunst. De studio is door de jaren heen meermaals bekroond.

Foto: Forum Groningen

Aardman Animations produceert films, series, reclames, games en interactief amusement. Aardman’s unieke stijl herken je direct dankzij het handwerk van de kunstenaars. Het team vakmensen dat de karakters letterlijk uit de klei stampt en deze verbeelding in leven brengt met animatietechniek.

Chicken Run is tot nu toe de meeste succesvolle film van de studio. De studio heeft in totaal 10 Oscar nominaties gehad, 4 keer werd er een Oscar gewonnen.

Prachtige expositie die je vrolijk maakt

De expositie geeft een bijzonder kijkje achter de schermen van Aardman Animations. De herkenbare figuren en scènes zorgen meteen voor allemaal flashbacks. De expositie geeft een vrolijke indruk en is heel inspirerend voor zowel kinderen als volwassenen.

Foto: Forum Groningen

Je ziet hoe de animaties tot stand komen, vanaf de eerste snelle schetsen tot aan de uitwerking van de bekendste scènes met daarin de echte objecten die voor de films gebruikt zijn. Bij het maken van de kleipoppetjes telt elk detail. Het is dan ook een zeer inspirerende expositie die je inzicht geeft in de creativiteit van Aardman Animations.

Het is indrukwekkend om te zien hoe Shaun the Sheep zonder dat er in gesproken wordt toch interessant is (en blijft) om naar te kijken. In de expositie krijg je een beeld van hoeveel tijd het kost om een paar goede shots te maken voor een scène. Het kost bijna een dag om één enkele seconde animatie te maken. De animaties worden opgenomen met twaalf frames per seconde!

Foto: Forum Groningen

Bezoek de expositie in Forum Groningen

De expositie The Art of Aardman Shaun the Sheep and Friends is tot en met 9 mei 2021 te bezoeken in Forum Groningen. Tickets zijn te koop via de website van het Forum. Je kiest er gemakkelijk een tijdslot waarop je de expositie kunt bezoeken.

Anastasia de Bruijn

Dit artikel is geschreven door Anastasia de Bruijn

Anastasia woont sinds 2018 in Groningen en was meteen een groot fan van de stad. Ze volgt de studie marketing & communicatie en brengt je op de hoogte van alle activiteiten en trends in Groningen.

Lees ook