NL

Kunst in het Groninger straatbeeld

vrijdag 29 januari 2021 5 minuten leestijd

Kunst in het Groninger straatbeeld
Foto: Karin Kamminga

Overal waar je kijkt vind je wel een vorm van kunst. Van street art tot authentieke standbeelden. Op sommige plekken zit verborgen kunst. Je vindt kunst overal. Van gevels tot aan de straten en pleinen. Kijk eens om je heen en ontdek de verborgen pareltjes van Groningen. Haal een frisse neus en ontdek de mooiste kunst uit de stad. 

De binnenstad zit vol met indrukwekkende kunststukken. Zo vind je in het steegje bij nachtclub Warhol verschillende muurschilderingen. Het welbekende steegje bij Simplon hangt vol met street art. Ook het werk van de beroemde kunstenaar Michel Velt his hier te vinden hier. De muurschildering van popartiest Jay Reaper Dope D.o.D heeft hier een prachtig plekje gekregen. Van boven tot onder bevat het steegje verschillende kunstwerken. In de Papengang hangt een viertal pop-art muurschilderingen. Deze kleurrijke schildering is een leuke toevoeging aan het artistieke steegje. 

Acht meter hoge vrouw

Iedereen die wel eens langs de Groninger Archieven is gekomen moet dit kunstwerk zijn opgevallen. Deze grote ijzeren vrouw heeft een opvallend uiterlijk. De vrouw heeft een aantal bekende schoonheidsidealen, zoals hoge jukbeenderen, een grote bos haar en een piercing in de lip. Dit standbeeld heet “Ultra”. De inspiratie van kunstenares Silvia B. kwam voort uit de huidige wetenschappelijke ontwikkelingen. De dame is een anti-schoonheid, een combinatie van verschillende typen en stijlen. 

Foto: Maaike Pruim (Discover Groningen)

De Oosterpoort

Soms is kunst verweven in een gebouw, zoals bij De Oosterpoort. De toren bovenop, gemaakt door Tom Postema en Alexander Schabracq, wordt verlicht door een neon blauw licht. De entree wordt gekenmerkt door de vlaggenmast met rode vlag, die langs de rand van het dak loopt. Daarnaast hangt aan de linkerkant van de entree een oog. De kunstenaars wilden met dit werk het zakelijke karakter doorbreken en een indicatie geven van de functie van het pand. Het aanzicht heeft een speelse en vrolijke uitstraling. De top op de kers is een rode diamant op de toren. Deze staat voor de ‘sprankelende, gekristalliseerde, extatische ervaring van elke bezoeker aan dit centrum.’

Foto: Wutsje / Wikimedia Commons

Rondom de DOT staan grote containers, deze containers bieden de thuishaven voor verschillende kunstwerken. Van kunst met een boodschap tot mooie afbeeldingen, de containers geven de straat een kleurrijk aanzicht. 

Ondergrondse kunst

Onder de fietstunnel bij het hoofdstation hangt een opvallend, of voor sommigen minder opvallend kunstwerk: Second thought. Boven de rotonde in de fietsenstalling hangt een sneeuwbol omgekeerd aan het plafond. Als je goed kijkt zie je hier de contouren van het hoofdstation in terug. Daarnaast hangt er LED-verlichting in, wat ervoor zorgt dat de bol een prachtig kunstwerk is, zowel in het licht als donker. Het kunstwerk is gemaakt door Giny Vos. Second thought geeft het station van boven naar beneden weer. 

Foto: Maaike Pruim (Discover Groningen)

Aan de Noordzijde van de Martini Ziekenhuis staat een bronzen beeld van twee zittend mensen. Dit kunstwerk is ontworpen door Ronald Tolman. Het beeld staat symbool voor de fusie van twee Groningse ziekenhuizen in 1991. Het ene figuur zit ontspannen en de andere balanceert op twee poten en valt hierdoor bijna achterover. Het kunstwerk heet Vertrouwen.

Bij de ingang van het Protonentherapiecentrum van het UMCG staat een bijzonder kunstwerk. Een opvallend reuzenkind gemaakt van glas. Het beeld is ongeveer vier meter hoog. De kunstenaar, Herman Lamers heeft het beeld de naam ‘’Aden’’ gegeven. De kunstenaar hoopt dat patiënten, bezoekers en voorbijgangers troost vinden aan het grote ‘’reuzenkind’’.

Foto: Maaike Pruim (Discover Groningen)

Standbeelden

De vele standbeelden zijn niet te missen in Groningen. Bij de Euroborg staat een ode aan Tony van Leeuwen. Een prachtig standbeeld van de voormalig keeper van GVAV, de voorloper van de FC. Tegenwoordig is van Leeuwen nog altijd de minst gepasseerde keeper van het betaald voetbal in één seizoen. 

Ook bij het Martinikerkhof staat een bronzen beeld. Sint Joris en de draak is een oorlogsmonument. Dit beeld is het symbool van de overwinning van de geallieerden tegen Duitsland. Secret Life in a Public Body is een levensgroot beeld van Henk Visch. Het beeld verwijst naar ‘’een geheim leven. ‘’ Maar wat de kunstenaar hiermee bedoelt mag je zelf over nadenken. Het beeld is een man die naar voren gestrekt zit en op zijn vingertoppen rust, hierdoor heeft hij een gespannen houding. Het beeld is te vinden voor ‘T Voormalig Klein Poortje. 

Foto: Pepijn Koning (Discover Groningen)

Opvallende graffitikunst

In de stad hangen verschillende werken van Klaas Lageweg. De graffiti art van Klaas Lageweg is te herkennen aan het gebruik van pixels. Zo ook de Fazant. Op de zijkant van een huis in de Polderstraat is een prachtige fazant afgebeeld. De fazant is een polderdier en past perfect in de Polderstraat.

Naast het politiebureau aan de Rademarkt, op de muur van een hoekpand vind je een gigantisch graffitiwerk. De muur is bijna volledig bedekt met de afbeelding van een duif. Deze duif trekt een boer en een melkkar vooruit. Ook deze graffiti is gemaakt door Klaas Lageweg. Het bijzondere kunstwerk heet “De vervlogen tijd”. 

Icoon van Groningen

 Één van de pronkstukken uit de stad is het Peerd van Ome Loeks. Dit levensgrootte paard op het station is een opvallend kunstwerk. Het kunstwerk is gemaakt door Jan de Baat. Het kunstwerk gaat over ene Lucas (Loeks) van Hemmen en zijn bekende renpaard. Het verhaal over het peerd van Ome Loeks blijft een raadsel. Er gaan verschillende versies over de dood van het paard rond.

Foto: Alexander Postma

Ook wat verder buiten het centrum vind je genoeg kunst. Neem bijvoorbeeld Vinkhuizen. Hier vind je een prachtige muurschildering van een sluierstaartvis. In de Hoekstraat vind je een kunstzinnige garagedeur.

Ook langs de wegen staat kunst. Groningen heeft tien stadsmarkeringen waarvan de mast langs de A28  de meest opvallende is.  De grote mast van de stadsmarkering is van mijlenver te zien. Je herkent hem aan zijn metalen vlammen. Deze vlammetjes geven aan welke dag het is, dus voor vandaag, vrijdag, 5 vlammetjes.

Kortom overal waar je om je heen kijkt zie je bijzondere kunstvormen. Wat is jouw favoriete kunstwerk in Groningen?

Maaike Pruim

Dit artikel is geschreven door Maaike Pruim

Maaike is een geboren en getogen Groningse, ze houdt van de gezelligheid van de stad en de nuchterheid van de mensen. Ze studeert communicatie en schrijft over al het leuks dat Groningen te bieden heeft.

Lees ook