NL

Haal Koningsdag Groningen dit jaar naar je woonkamer

zondag 26 april 2020 3 minuten leestijd

Haal Koningsdag Groningen dit jaar naar je woonkamer
Foto: Instagram Koningsdag Groningen

De vrijmarkt, de Nederlandse vlag op onze wangen, oranje van top tot teen en een hoop gezelligheid, dat is natuurlijk hoe Nederlanders Koningsdag het liefst vieren. Al sinds 1891 wordt de verjaardag van onze Koning of Koningin groots gevierd door het hele land. Het is bij uitstek het beste excuus om je zolder op te ruimen en voor kinderen een leuk moment om een zakcentje bij te verdienen.

Van Koninginnedag tot Koningsdag

Maar dat is natuurlijk niet de reden waarom Koningsdag in eerste instantie werd gevierd. De eerste echte Koningsdag, toen nog Koninginnedag, werd in 1891 op 31 augustus gevierd ter ere van Koningin Wilhelmina haar verjaardag. Toen Juliana de troon overnam, is Koninginnedag verplaatst naar haar verjaardag op 30 april.

Rond deze tijd is het nog niet gebruikelijk dat de Koningin de Nederlandse steden bezoekt op haar verjaardag. Wanneer Beatrix Koningin wordt besluit ze om de Nederlanders op te zoeken en om Koninginnedag te blijven vieren op 30 april. In 2004 bezoekt de Koningin Groningen. Koning Willem Alexander is de eerste die verandering brengt in de naam van de dag. Koninginnedag wordt Koningsdag en drie dagen eerder gevierd op de verjaardag van Willem Alexander.

Foto: Envato

Koningsdag verbindt Nederlanders en maakt de Nederlander trots op Nederland. Die verbintenis hebben we nu meer dan genoeg nodig. Juist om die reden is het belangrijk om alsnog Koningsdag te vieren, maar dan wel een beetje anders.

Woningsdag

Dit jaar gaat de zon schijnen met Koningsdag, dus als je een tuin of balkon hebt vier Koningsdag dan in de zon terwijl je luistert naar een Groningse livestream.

In samenwerking met De Uurwerker brengt Discover Groningen dit jaar Koningsdag bij je thuis. Je kunt de vertrouwde namen van de Uurwerker, die elk jaar voor een feest zorgen op het Uurwerkersplein, livestreamen in je huiskamer. Onze reporters gaan live door de stad voor een virtuele stadstour. Ze geven een aantal goodiebags weg terwijl ze onderweg zijn. De stream is te volgen via Facebook en YouTube.

Op Koningsnacht houdt Copas Groningen een livestream van 21:30 tot 23:00 om Koningsdag in te luiden. Want ook Koningsnacht vieren we dit jaar thuis.

Maak Woningsdag compleet met de oranje brownies van Lunch en Lavazza of met klassieke oranje tompoezen van BAQ Groningen of van een andere plaatselijke bakkerij. Heb je liever iets gezonds? Dan kan je een Koningsdag Smoothie bestellen en ophalen bij bakkerij Du Nord. Ook op deze dag is het belangrijk om de lokale bedrijven te blijven steunen.

Koningsdag wordt woningsdag, maar dat neemt niet weg dat we hoe dan ook de 27ste gaan vieren.

Lisanne van Essen

Dit artikel is geschreven door Lisanne van Essen

Lisanne studeert communicatie en heeft een passie voor schrijven én Groningen. Ze brengt je graag op de hoogte van alle ins en outs van de stad Groningen.

Lees ook