NL

Fietsen of wandelen langs de mooiste bollenvelden in bloei in Groningen

donderdag 22 april 2021 3 minuten leestijd

Fietsen of wandelen langs de mooiste bollenvelden in bloei in Groningen
Foto: Lotte Hartman

Groningen staat er misschien niet om bekend, maar in de provincie zijn wel degelijk mooie tulpenvelden te vinden. Het voordeel is dat in tegenstelling tot de bekendere bloemenstreken het hier niet zo mega druk is. Geen hordes toeristen en geen flitsende mobieltjes om je heen.

Er zijn verschillende routes te ontdekken langs deze tulpenvelden in Groningen. Wij zetten ze voor je op een rijtje, want er zit voor iedereen wel wat bij.

Bollenseizoen

Van eind maart tot begin mei is het bloemenseizoen. Dit begint in maart met de krokussen, vervolgens beginnen de narcissen en hyacinten te bloeien. En als laatste komen de tulpen uit de grond, vanaf midden april tot begin mei kleuren de bloemen de velden volop. Dit jaar staat alles pas laat in bloei, er wordt verwacht dat de bollenvelden vanaf 26 april in bloei staan.

Foto: Pixabay via Pexels

Waar?

Zeg nou zelf, er is niks mooiers dan al die kleurrijke tulpenvelden met daarboven een strakblauwe lucht. Voor een rustmomentje in de natuur of juist om die indrukwekkende foto’s te schieten.

In Groningen zijn er meerdere tulpenvelden te vinden, zoals in Uithuizermeeden, Spijk, Oosternieland en Kloosterburen. Je zou ze allemaal wel willen bezoeken. Daarentegen is het ook erg leuk om te gaan wandelen of fietsen langs de verschillende tulpenvelden.

Wandelroutes

Rotary Club Uithuizen heeft leuke routes samengesteld langs de tulpenvelden van het Hogeland. Tijdens de wandelingen kun je genieten van het prachtige gekleurde Groninger landschap. De tulpen van de bollenboeren in Noord-Groningen staan in de lente volop in bloei. Heel leuk dus om een dagje te gaan wandelen langs deze mooie tulpenvelden.

Er zijn wandelroutes van 10, 20 en 30 kilometer uitgezet. De kortste wandelroute is 10 kilometer en begint bij het haventje Oldenzijl Meedstermaarpad. Vervolgens wandel je door naar Zijldijk en Oosternieland en kom je langs de tulpenvelden.

Ook is er een route van 20 kilometer, je begint de wandeling bij Kruize Bloembollen in Uithuizermeeden. Tijdens de wandeling loop je door een dorp, langs molens en een boerderij. Vanaf dit startpunt is er nog een wandelroute uitgezet voor de echte wandelfanaten van 30 kilometer. Tijdens deze wandeling kom je  o.a. langs de kerk ‘Het Anker’, het water, boerderijen en interessante paadjes.

Fietsroutes

Daarnaast zijn er twee verschillende fietstochten langs de tulpenvelden samengesteld. Wil jij de tulpen liever op de fiets bekijken? Check dan deze routes van 33 kilometer en 65 kilometer. Beide routes gaan langs mooie dorpjes met fraaie uitzichten. Bij de langste route fiets je langs maarliefst 14 bollenvelden!

Foto: Daniel Absi via Pexels

Tips

Het ultieme uit je dagje weg halen? Gebruik deze tips voor een geweldige ervaring.

  • De tulpenvelden trekken vooral in het weekend veel mensen aan, dus als je de kans hebt, ga dan doordeweeks.
  • Als je zelf bloemen wilt plukken, ga dan eens naar een pluktuin.
  • Blijf aan de rand van de tulpenvelden, zo vertrap je geen bloemen en blijven de boeren ook blij.
  • Als je een mooie foto van de tulpen wilt nemen, probeer de foto dan laag bij de grond te maken.

Bezoek jij de komende weken de bollenvelden? Post je foto op Instagram onder de hashtag #discovergroningen. Als je de stad niet uit wil en toch wil genieten van de zon, dan zijn deze alternatieven voor het Noorderplantsoen misschien wel wat voor jou.

Noa Pluis

Dit artikel is geschreven door Noa Pluis

Noa is een geboren en getogen Groninger. Ze houdt van de gezellige cafés, restaurantjes en winkelstraten en natuurlijk ook de rustige natuur in de buurt van de stad. Ze schrijft over de interessante plekken en activiteiten die Groningen als stad te bieden heeft.

Lees ook